Als ik zo naar mijn medemens kijk, ben ik banger voor hen dan voor het corona virus! Sinds het bekend is dat het overdraagbaar is zonder symptomen, blijf ik binnen of hou zoveel mogelijk afstand. Maar niemand schijnt dit te snappen?
Het corona virus leek enkele weken geleden nog iets te zijn van ‘ergens in China’ oftewel ver weg. Het kwam steeds dichterbij, Italië, Spanje. Inmiddels is Denemarken in lock down en volgt België al snel. Nederland neemt pas sinds deze week actie, maar het lijkt alsof niemand het echt serieus neemt, althans in het Westen van het land.
Ken je de Engelse uitspraak “we’re in this together”? Iets wat door mijn hoofd blijft malen de laatste paar dagen. De mensen die de winkels leegroven, ruzie maken om een rol toiletpapier. Het hele huis stampensvol zetten met eten, terwijl anderen misgrijpen. Maar ook mensen die heel licht omgaan met de gezondheid van anderen. Met een hoestje toch op pad gaan. Sniffend met de neus aan het werk zijn. Je kunt nu geen risico’s nemen. Waarom zou je dat doen? Je brengt levens in gevaar, direct maar ook indirect.
sta klaar voor je medemens
Als je denkt dat je niet niks kunt doen, dan heb je het mis. We kunnen allemaal wat doen, want net als met alles in het leven: samen staan we sterk. In dit geval betekent het dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Het contact met anderen tot het minimum beperken en hygiene maximaal toepassen. Een mooie quote die ik tegenkwam op social media (vrij vertaald):
“je voorouders werden naar het front geroepen om te vechten. Jou wordt alleen gevraagd om op de bank te blijven zitten. Je kunt het!”
Ik besloot niet mee te doen aan het horden, maar toch bekroop mij het gevoel dat “wat als ik straks misgrijp?”. Een gevoel wat ontstaat door het gebrek van vertrouwen in mijn medemens. Wat als de shit nu echt uitbreekt? Wat dan? Mensen trekken hun eigen plan en slaan door in de paniek, in plaats van rationeel na te denken. Nu, meer dan ooit, is het belangrijk dat we aan onze medemens denken.
hoe kun je je medemens helpen?
- bel je buren en vraag of je boodschappen mee kunt nemen. Vraag of ze je een lijstje appen, of een briefje door de brievenbus gooien. Zet de boodschappen voor de deur en bel aan, houd afstand.
- neem vaker contact op met ouderen om je heen. Bel ze eens wat vaker om eenzaamheid en isolatie te voorkomen, maar ook voor sociale controle.
- wijs mensen op de afstandsegel van 1,5 meter.
- bestel eens eten bij een lokaal restaurant; veel ondernemers hebben het zwaar.
Toen ik luiers ging kopen voor Charlotte en pakketjes weg bracht naar de post (retouren die niet uitgesteld konden worden) viel het me op dat werkelijk NIEMAND in de winkel afstand hield. Als sardientjes in de rij bij de kassa. Lachend en gezellig doen, alsof er niks aan de hand is. De caissières die beleefd hun werk doen terwijl mensen de nieuwe regels niet toepassen. Ik heb er wat van gezegd en ik vind dat iedereen dat moet doen. Nee; iedereen moet zich aan deze nieuwe regel houden.

Het internet staat vol met tips en ook op het nieuws krijgen we volop berichten met informatie en tips. De scholen zijn dicht en zijn druk bezig met het creëren van thuislessen.
tips voor de komende periode
- koop boodschappen voor een langere periode, bijvoorbeeld een week. Probeer de bezoeken aan de winkels tot minimum te beperken. Horden is niet nodig.
- ga zo weinig mogelijk naar buiten, zeker naar winkels of plekken waar meer mensen komen. Gebruik whatsapp videobellen of FaceTime om met mensen in contact te komen en ga sociale ontmoetingen uit de weg.
- heb je spullen in huis waar je niks mee doet, bijvoorbeeld de kerstpakket leftovers, breng ze naar de voedselbank of naar gezinnen waarvan je weet dat ze het goed kunnen gebruiken.
- maak vaker schoon, was speelgoed van kinderen en huisdieren met grote regelmaat.
- zorg dat je -indien nodig- genoeg medicijnen in huis hebt. Bel de herhaal-lijn van de huisarts en ga niet langs. Vergeet ook hooikoortsmedicijnen niet, er komt goed weer aan.
- als je naar buiten gaat, draag een shawl zodat je je mond eventueel kunt bedekken.
lees ook: online shoppen doe je zo!
Probeer de situatie te begrijpen en maak er het beste van. Ben je iemand die zich snel verveelt? Zorg dan dat je leuke projecten maakt of leuke bezigheidstherapie hebt.
BOEKEN TIPS:
op je lijf geschreven – Mayra Louise
het fuck it dieet – Caroline Dooner
FINALLY DOING IT TIPS:
Allll die klusjes die je al tijden wilt doen, maar steeds niet aan toe komt. Die knopen aannaaien die er al maanden af liggen. De kruimels uit de lades van de keuken stofzuigen. Ramen lappen. Lekker lang in bad liggen, inclusief masker. Je tuin klaar maken voor de lente om zo toch wat frisse lucht in te ademen. Neem eens de tijd om die krultang te testen, of experimenteer met je make up.


wat vind jij?