Ga je met vakantie en wil je een auto huren? Alle tips& trucs voor de slimste én goedkoopste autohuur lees je hier
Wat een heerlijk vooruitzicht, je gaat op vakantie! Daar wordt het genieten, maar eerst nog alles regelen. Een auto huren op vakantie kan soms wat ingewikkeld zijn en ook een stuk duurder. Ik geef je enkele reistips hoe je het makkelijkste een auto huurt, waar je op moet letten en hoe het verloopt.
- de locatie is van belang, soms is een shuttle service veel goedkoper dan airport pick up bijvoorbeeld
- bekijk hoe je verzekerd bent en laat je niks aanpraten op locatie
- check of de verhuurder een kortingscode heeft
- wees brutaal, vraag een gratis upgrade bij het ophalen
welke locatie haal je auto op?
Allereerste is het belangrijk om te weten waar je je auto op wilt halen. Wil je deze op de luchthaven ophalen, bij je hotel bezorgd hebben of op een andere locatie. Afhalen bij een kantoor op de luchthaven is vaak de goedkoopste optie. Het handige hieraan is dat je geen vervoer nodig hebt van en naar je accomodatie. Op de terugweg lever je de auto in en loop je zo naar de vertrekhal.
Wil je niet tijdens je hele reis een auto huren, dan is bezorgen een goede optie. Wat je het beste kunt doen in dat geval, ik bekijken wat het prijsverschil is. Misschien vraagt de locale verhuurder wel de hoofdprijs hiervoor, terwijl je met een taxi zo op en neer rijd naar het vliegveld. Sommige hotels hebben ook een airport shuttle die je ook eventueel kunt boeken. Gebruik in je zoekopdracht dus wel de luchthaven zelf en niet de stad waarop je vliegt.
“life is a beautiful ride”
Kies je voor het ophalen op het vliegveld, dan zijn er ook vaak twee opties. Je kunt kiezen ‘ophalen bij een kantoor op de luchthaven’ of je kunt kiezen uit iets als ’shuttle service’. Ook daar zit een verschil in wanneer je gebruik maakt van de zoekfunctie. Een kantoor is namelijk altijd een balie waar je heen loopt na het ophalen van je bagage. Hier vul je gegevens in en krijg je de sleutel, of wordt je door verwezen naar de auto en krijg je aldaar de sleutel. Kies je voor shuttle service dan kan het ook zijn dat je de auto ophaalt op een locatie. Je krijgt dan vervoer aangeboden van en naar het kantoor of verhuurbedrijf. Dit kan soms schelen in de kosten. Maakt het je niet uit en wil je de goedkoopste optie, kies dan voor ‘geen voorkeur’.
6 tips bij boeken
Wanneer je gaat boeken online zijn er verschillende opties, wat invloed kan hebben op de uiteindelijke prijs. Ook zijn er opties waar je van te voren misschien niet over na hebt gedacht. Het is soms handig om prijzen te vergelijken, dus stel je zoektocht in op alles wat je wilt, vink echt alles aan of uit en bekijk de prijs. Doe dat ook eens zonder al die vinkjes, kies de auto die je op het oogt hebt en kies daarna voor alle opties. Dit kan zeker helpen wanneer je zoekt en er zijn weinig auto’s meer beschikbaar, bijvoorbeeld tijdens het hoogseizoen.
- 2e bestuurder: bij sommige maatschappijen is dit gratis, bij sommige kun je dit vooruit boeken met korting en bij sommige bedrijven moet je dit altijd ter plaatse regelen.
- leeftijd: check de minimale leeftijd voor de bestuurder. Dit kan per bedrijf verschillen. Vaak is het vanaf 27 jaar, wat vrij oud is als je je bedenkt dat je vanaf 18 jaar mag autorijden!
- betalen met credit card: mocht je alleen de optie zien om met credit card te betalen, zorg dan dat je betaald met de credit card van de bestuurder. Dit is vaak verplicht en scheelt je heel wat rompslomp bij aankomst (been there, done that). Heb jij (of de bestuurder) geen credit card, check dan met het verhuurbedrijf wat de opties zijn.
- geldig rijbewijs: misschien onnodig om te vermelden, maar je hebt een geldig rijbewijs nodig en deze moet je ook bij je hebben, anders krijg je de auto niet mee.
- verzekeren: afhankelijk waar je de auto boekt zijn er verschillende verzekeringen. Heb je een reisverzekering, check dan de voorwaarden hiervan voordat je een extra verzekering afsluit. Sommige credit card bedrijven geven ook een dergelijke verzekering, mits je met hun boekt, ook een optie. Persoonlijk boek ik altijd mijn reizen inclusief verzekering en hoef ik er dus ook niet meer over na te denken.
- wie of wat gaat er mee? Let op het formaat van de auto en wat er allemaal in past. Ik snap dat je graag in een mooie bak rijdt, maar praktisch is toch echt belangrijker. Bij elke auto staat vermeld hoeveel personen erin passen en hoeveel koffers. Denk nu niet, ah daar kan nog wel iemand extra bij. Nee. Nogmaals, been there done that.
Ik heb al heel wat huurauto’s geboekt door de jaren heen. Op de één of andere manier is er altijd gezeik met een huurauto, er is altijd wel wat. Om die reden huur ik altijd mijn auto’s via één bedrijf, Sunny Cars*. De auto’s die je hier boekt zijn standaard inclusief verzekering. Wat de verhuurbedrijven je ook aan willen smeren, je weet waar je voor hebt betaald, all inclusive. Geen stress, geen dreigementen, dus geen paniek. Natuurlijk kun je de auto’s elders goedkoper vinden, maar dat is dan zonder deze uitgebreide verzekeringsoptie.
* over sunny cars: deze organisatie is niet gebonden aan een autoverhuurbedrijf. Ze zoeken gericht op locatie en data en zoeken zo de gunstigste aanbieder. Ze bieden all inclusive autoverhuur aan, extra verzekeren is niet nodig en dat scheelt een boel kosten en rompslomp.
wat moet je weten wanneer je de auto ophaalt?
Zodra je geboekt hebt krijg je een bevestiging en voucher per mail, deze print je uit en neem je mee. Wanneer je land haal je je bagage op (of niet) en verlaat je de aankomsthal. Na de douane zie je eigenlijk vrijwel direct borden met car rental of de balies. Op je voucher staat bij welk bedrijf je moet zijn. Daar lever je je voucher in en krijg je meer informatie over waar je auto staat enzovoorts. Maar dan ben je er nog niet, want dit is het moment waar je je echt moet concentreren. Check welke auto je krijgt toegewezen, en wees brutaal. Vraag om een gratis upgrade bijvoorbeeld, of een extra bestuurder. Soms zit het mee.
Schroom niet om een beetje brutaal te zijn, want dat zal de balie medewerk(st)er ook zijn. Zodra bijna alles afgerond is zal hij of zij beginnen over een extra verzekering, doet deze dat niet dan misschien de persoon bij de car park. Ik heb al een scala aan smoesjes gehoord: “dit is een eiland en iedereen parkeert tegen elkaar aan met de bumpers, dit zit niet in de standaard verzekering”. Of nog zo’n mooie: “er vallen wel eens dennenappels op het dak van de auto, deze schade is niet gedekt”. Ook gehoord: “de auto is nog helemaal nieuw, dus elk krasje is voor je eigen rekening met een start tarief van €500”.
Echt waar, de smoezen die ze verzinnen zijn ontzettend creatief maar ook intimiderend. Door een auto te huren inclusief verzekering kun je aangeven dat je er wel degelijk verzekerd voor bent en niks nodig hebt. Dit kunnen zij ook zien op je boeking en toch zullen ze je proberen te overtuigen. Iets met commissie gok ik. Trap er dus niet in!
Navigatie is ook zo’n ding. Ze vragen altijd of je deze er apart bij wilt huren. In 2017 heb ik 5x een huurauto geboekt en elke keer is het me gevraagd. Ik gaaf aan het niet nodig te hebben want ik kon de route met mijn telefoon opzoeken. Eenmaal bij de auto, zeker 4 van de 5, zat er een navigatie in de auto, zo te gebruiken zonder bij te betalen.
Meestal krijg je het er standaard bij, maar vraag een kaart, je telefoon kan je soms in de steek laten. Zorg dat je in Nederland al de route van de luchthaven naar de accommodatie hebt ingevoerd zodat je deze offline kunt gebruiken, handig wanneer je buiten Europa reist.
hoe krijg je korting?
Je bent Hollander of niet! Natuurlijk zijn we dol op korting. Door op de juiste manier een auto te zoeken kom je al een heel eind met geld besparen. Daarnaast zijn er ook vaak kortingscodes te vinden voor verschillende verhuurmaatschappijen. Abonneer je op de nieuwsbrief van je favoriete bedrijf, wanneer het vakantie seizoen begint kun je soms een vroegboekingskorting krijgen. Ben je lid van ANWB, check dan de opties door via hun site te boeken of door te klikken, leden krijgen soms een paar tientjes tot aan een percentage van het totaal bedrag korting. Lekker meegenomen!
huur je een auto op vakantie vergeet dit dan niet mee te nemen:
- je rijbewijs en een eigen credit card of geldig alternatief
- auto oplader voor in de aansteker, om je navigatie of telefoon op te laden, handig als je lange ritten gaat maken
- schoenen en niet alleen slippers; in sommige landen is rijden op slippers verboden (maar soms ook gewoon gevaarlijk)
- pasje van je reisverzekering, of papieren
een fijne vakantie gewenst! Waar ga je heen?
lees ook:
Photo by Ross Sokolovski on Unsplash
Josine Wille
maart 20, 2018Wat een heerlijk vooruitzicht. Ik wil dit jaar ook naar Griekenland en om dezelfde (budget) redenen haha! Ik zweer echt bij Sunny Cars inderdaad, altijd zo fijn. Boek jij het ook altijd vooruit?
Mirjam
maart 18, 2018Goeie tips! Hier ook goede ervaringen met Sunny Cars. Wij gaan dit jaar naar Kos. We hebben net een nieuwbouwhuis gekocht dus moeten een beetje zuinig aan doen ;) Afgelopen jaar een dure vakantie naar Noorwegen gehad en dat jaar ervoor een dure vakantie naar Curacao dus dit jaar gaan we wat meer budget :P Waarschijnlijk gaan we op Kos ook een dag of 3 een auto huren om het eiland te verkennen. We zitten vlakbij Kos stad en fietsen is op Kos ook populair schijnt.