Termen die steeds vaker gebruikt worden: body positivity, self love en body confidence. Wat houdt het precies in en waarom wordt het zo vaak (verkeerd) gebruikt?
Dat deze termen steeds meer voorkomen in de media is een goede ontwikkeling. We zien tegelijkertijd ook steeds meer diversiteit, al mag het van mij nog flink wat meer! Kreten en hashtags als #bodypositivity zie je overal terug, ze worden te pas en te onpas gebruikt. Of selflove (zelf liefde), body confidence en allerlei vergelijkbare termen. Maar wat betekent het nu eigenlijk? En hoe kan het dat zoiets positiefs ook verkeerd gebruikt wordt?
Ondanks dat de drie termen heel veel met elkaar te maken hebben, betekenen ze toch niet hetzelfde. Daarnaast worden ze ook verschillend geïnterpreteerd door mensen. Hierdoor kan het nogal verwarrend worden en dus ook verkeerd gebruikt worden. Wat is verkeerd bij zulke positieve termen, zul je denken?
#bodyconfidence
Iets wat je in de Nederlandse media niet zoveel tegenkomt, maar toch zeer zeker wel heel belangrijk is: body confidence. In het kort betekent dit dat je zeker bent van jezelf, dat je gelooft in je lichaam en je vindt dat je er mag zijn. Je bent trots op jezelf, van top tot teen. Natuurlijk kan daar alsnog een kleine onzekerheid bij zitten maar over het algemeen sta je voor je zaak, letterlijk.
#selflove
Eén van de mooiste termen als je het mij vraagt: self love. En dat is ook niet zo maar iets, het betekent letterlijk liefde voor jezelf. Hoe mooi is dat? Je houdt van jezelf, je waardeert jezelf en je mag zijn wie je bent. Wat is dan het verschil met body confidence? Dat je sterk in je schoenen staat en zeker bent van je zaak, betekent nog niet dat je oprecht van jezelf houd. Selflove ofwel zelfliefde is groter dan blij zijn met je lichaam; je bent het waard om van te houden inside and out.
#bodypositivity
En dan de meest bekende term: body positivity. De meest misbruikte term op dit gebied! Het wordt verkeerd gebruikt, maar ook kent men de geschiedenis ervan niet waardoor het nog misplaatster wordt.
Veel mensen denken dat het betekent dat je positief tegenover je lichaam staat, want dat betekent het letterlijk vertaald. Maar dit gaat veel dieper. Body positivity draait niet alleen om jou, het draait om iedereen!
beauty comes in all sizes and shapes
De echte definitie van body positivity is dat je iedereen accepteert, maar ook waardeert precies zoals ze zijn. Geen oordeel, geen vooroordeel. Een positieve mindset over alle mensen, alle kleuren, alle types, alle lichaamsvormen. Iedereen is oké, precies zoals ze zijn.
Helaas zien we de termen ook veel voorkomen op de verkeerde manier, met name body positive. Wat is er dan verkeerd aan? Het wordt veelal gebruikt bij lichaamstransformatie foto’s, dieet guru’s en sportfanaten. Body positivity heeft niks daarmee te maken, of selflove. Van jezelf houden en jezelf goed verzorgen zijn vanzelfsprekend bij deze termen. Daar hoef je jezelf niet voor uit te hongeren of vijf keer per week naar de sportschool te gaan om dat te bereiken. Tenzij je dat zelf wilt natuurlijk. Maar het hele ik straf mezelf om mooier te zijn is eigenlijk het omgekeerde van wat deze termen betekenen!
hoe wordt je body positief?
Iets wat we onszelf moeten aanleren is dat iedereen mooi is op zijn of haar eigen manier. Het is zo makkelijk om iemand te beoordelen op het uiterlijk, maar waarom? Vaak komt dat vanuit een eigen onzekerheid en is nergens voor nodig. Ik deed dat ook, dat zal ik niet ontkennen. Hoe is dat heb gedaan?
- corrigeer jezelf, ook je gedachtes
- leer te zwijgen
- probeer je gedachtes om te draaien naar iets positiefs
- waardeer de creativiteit (of gebrek daaraan) in mensen
Regelmatig jezelf corrigeren wanneer je iets negatiefs over een ander denkt. Dat je automatisch op het eerste zicht een oordeel over iemand hebt is op zich niet zo vreemd. Maar wel wát voor oordeel. Je kunt het niet eens zijn met iemand zijn of haar keuze, maar je kunt het ook anders bekijken. Wat leuk dat diegene blij is met zichzelf op die manier. Is bijvoorbeeld een manier van omdenken. Jouw manier is namelijk niet dé manier, niet heilig. Een ander belangrijk punt is leren zwijgen. Je hoeft iemand niet te vertellen wat je ervan vind! Zo hoef je ook niet iemand erop te attenderen hoe ze eruit zien, ze hebben vast een spiegel.
Tessa
mei 11, 2020Wat een verhelderend een mooie blog. Ik denk dat veel mensen nog vergeten dat body positivity meer is dan alleen het omarmen van je eigen lijf, maar het gaat over alle lijven in alle vormen en kleuren, precies zoals jij benoemd!
Kreanimo
juli 21, 2019Ik ben het artikel van dat meisje bewust niet gaan lezen.
Wat de mensen eronder hadden gezet zei al genoeg. *zucht*
Leer zwijgen, een heel mooie, Josine!