Je hebt een blog en wilt gaan schrijven. Waar moet je rekening mee houden. Wat kan absoluut niet en wat moét je wel doen?
Je hebt je website en je bent klaar om te gaan bloggen. Dit is het moment waarop je vol enthousiasme dan eindelijk kunt gaan beginnen aan dat blog! Want dat is waarom je dit allemaal al hebt gedaan; een URL bepalen, een site bouwen, aanmelden op allerlei social media. Kan het dan nu eindelijk beginnen, dat waar het allemaal om draait? Waar moet je nu allemaal rekening mee houden bij het schrijven van blogs en het bijhouden van je website? De lijst met de do’s & don’ts:
- gebruik alleen eigen afbeeldingen of rechtenvrije afbeeldingen
- kwaliteit over kwantiteit
- benoem samenwerkingen, wees eerlijk
- kleine lettertjes
Ik leg uit wat dat allemaal inhoudt. Het is niet veel informatie maar wel heel belangrijk. Dit kan je trouwens ook flinke boetes bespaard blijven!
lees ook: hoe start je een blog?
afbeeldingen op je site: je mag ze niet zomaar van het internet plukken
Je mag niet zo maar afbeeldingen en foto’s van het internet plukken en gebruiken op je site. Elke afbeelding heeft rechten; auteursrechten voor de maker van de foto tot 70 jaar na zijn dood. Portetrechten, voor de mensen die op de foto staan. En dan zijn er nog andere vorm van auteursrecht of merkrecht zitten op de foto’s.
Plak jij dus zomaar een foto op je website die je hebt gevonden met Google, dan kun je een flinke boete krijgen. Die boete wordt zelfs nog hoger wanneer je de foto bewerkt of bijsnijdt. Dit geldt ook voor foto’s die je vindt op Pinterest, instagram of andere foto bronnen. Een foto gebruiken en vermelden waar je het vandaan hebt is dus niet voldoende!
lees hier meer over op Charlotte’s Law
Maak zelf foto’s voor je eigen site. Dat kan met een camera maar ook met je telefoon. Vind je het lastig om zelf mooie foto’s te maken, kijk dan eens op pinterest of andere blogs om inspiratie op te doen. Bekijk het lichtval op de foto, de compositie, hoe het is ingezoomd en neem die informatie mee en maak zelf dergelijke foto’s.
Heb je geen zin of tijd om foto’s te maken of ben je gewoonweg echt niet zo creatief? Dan zijn er ook websites waar je foto’s gratis kunt downloaden of kunt aanschaffen voor een klein bedrag:
Er zijn ook websites de foto’s verkopen en bieden een groter aanbod. Vanaf € 1,- heb je al een foto. Check altijd goed de voorwaarden. Vaak mag je deze foto’s niet bewerken, bijsnijden of aanpassen met een filter. Ook mag je ze maar eenmalig gebruiken. Lees altijd de kleine lettertjes.
DO: gebruik eigen afbeeldingen of rechtenvrije afbeeldingen
DON’T: pluk niks van het internet
kwaliteit over kwantiteit; schrijf je eigen blogs
Kopieer geen andere blogs of websites, ook geen kleine stukje tekst. Schrijf je eigen artikelen op jouw manier en in je eigen schrijfwijze. Dan ben je oprecht en dat lezen mensen terug in je verhalen. Natuurlijk kun je wel andere berichten benoemen, gebruik hiervoor een quote-functie. Plaats regelmatig uitgebreide artikelen, denk hierbij aan zo’n 1200 woorden. Wanneer je in wordpress werkt kun je dit per artikel zien. Dit is goed voor de vindbaarheid van je website. Toch; kwaliteit over kwantiteit. Ga niet je artikelen extra lang -en dus saai- maken, want daar ‘pak’ je de lezer niet mee.
Afbeeldingen zijn een prettige onderbreking, zeker in langere blogs. Ze vullen het artikel ook op, wat ook meetelt voor de zoekmachines. Ook helpt het je bij vindbaarheid. De afbeelding(en) kun je ook gebruiken voor social media als Facebook en Pinterest. Tot slot, schrijf daarover waar je zelf achter staat. Je oprechtheid zal zorgen voor een trouwe achterban. Wanneer je een samenwerking aan gaat en het product valt tegen, neem contact op met het bedrijf en overleg een oplossing. Of schrijf een negatief artikel; maar blijf bij jezelf. Eerlijkheid duurt het langst!
DO: schrijf je eigen teksten
DON’T: sta achter je verhaal, wees oprecht en eerlijk
je bent verplicht een samenwerking te vermelden op je site
Wanneer je een tijdje aan het bloggen bent dan kan het zijn dat je samenwerkingen gaat doen met bedrijven. Het is interessant voor bedrijven dat hun website op veel pagina’s benoemd worden; een vorm van reclame. De vindbaarheid van hun site gaat omhoog, plus je deelt je ervaring of mening over hun producten waardoor ze meer naamsbekendheid genereren. Wanneer je een samenwerking aangaat, ben je verplicht dit te vermelden in het artikel.
Het is wel zo eerlijk naar je lezers toe om te vermelden of je iets hebt gekregen in ruil voor een blog. Of je hier nu wel of niet voor betaald hebt gekregen, een korting hebt gekregen op artikelen, of een barter deal (spullen in ruil voor publicatie), vermelden is verplicht. Hier zijn geen vaste regels voor. Mocht je je niet aan de regels houden, dan kan iemand je aangeven bij de Reclame Code Commissie wegens misleidend of sluik reclame.
DO: vermeld altijd dat je iets hebt gekregen of dat je een samenwerking bent aangegaan
DON’T: geef nooit je collega’s aan uit jaloezie (en ja, dat gebeurt)
de kleine lettertjes
Algemene informatie op je website is niet alleen handig voor je lezers, maar ook deels verplicht. Door een disclaimer op je blog te plaatsen, kun je je lezers van informatie voorzien om zo misverstanden te voorkomen. Ook is er de privacy wetgeving, AVG. Verdiep je daar in; het komt er op neer dat je persoonsgegevens opslaat op je website en dat daarover geïnformeerd moet worden. Denk hierbij aan emailadressen voor een nieuwsbrief, de naam en gegevens die achtergelaten moet worden bij het plaatsen van een reactie, enzovoorts.
DO: schrijf een disclaimer en zorg dat je website AVG-proof is
DON’T: zorg dat je site aan alle verplichtingen voldoet
Photo by sarandy westfall & Nada Gamal on Unsplash
wat vind jij?