Of je kast nu uitpuilt of niet, er zitten altijd wel enkele items tussen die je nooit draagt. Recycle en verdien geld met je kleding!
Soms heb je een miskoop waar je pas later achter komt. Retour kan niet meer en het blijft maar in je kast hangen. Of je koopt iets vol enthousiasme en toch draag je het niet of het juiste draagmoment is er maar steeds niet. Een verkeerde inschatting kan gebeuren, of je raakt er op uitgekeken. Enkele redenen waarom er kleding ongedragen in je kast kan hangen. Zonde toch? Maar met die kleding kun je geld verdienen.
waarom is recyclen zo belangrijk?
Welke maat je ook hebt, er is altijd wel iemand op de wereld die dezelfde maat draagt. Als jij het nooit draagt dan kun je een ander er heel blij mee maken. Kleding, schoenen en accessoires die je niet meer draagt kun je weggeven of verkopen. Door te recyclen krijgt een product opnieuw z’n waarde in plaats van ongebruikt te blijven liggen. Dus waarom is recyclen belangrijk:
- de modeindustrie is één van de meest vervuilende industrieën. Door te recyclen en iemand anders er blij mee te maken is zo’n kledingstuk niet voor niets geproduceerd.
- shoppen met een kleiner budget wordt toegankelijker voor anderen.
- op persoonlijk vlak: je kledingkast wordt overzichtelijker en je aankleden wordt leuker.
tip ga elk half jaar door je kast. Leg alle kleding die je het komende seizoen niet draagt apart. Alleen draagbare kleding hoort in je kast. Zo wordt het overzichtelijker en aankleden een stuk leuker!
hoe verdien je geld aan recyclen?
Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen door je kleding, schoenen en accessoires over te dragen aan een ander.
- breng een tas met spullen naar een winkel met verzamelpunt en lever daar de tas in. In ruil krijg je een kortingsbon die je daar kunt uitgeven.
- verkoop je kleding online; er zijn verschillende platformen die hieronder worden uitgelegd.
- ruil je kleding op een ruilbeurs; je verdient geen geld maar houd er wel nieuwe items aan over.
- breng je kleding naar een tweedehands winkel. Soms krijg je er een shoptegoed voor en sommige winkels geven je een percentage van de verkoopprijs.
1. kleding inleveren:
Bij verschillende merken kun je tassen met oude kleding inleveren. Dat hoeft niet persé kleding te zien die je daar gekocht hebt, het mag van alles zijn zolang het schoon en droog is. Het hoeft niet perfect te zijn, het mag zelfs kapot zijn of vlekken die er niet uitgaan. Deze bedrijven verkopen het als tweedehands, het wordt hergebruikt of gerecycled. Geef aan bij het personeel dat je een zak wilt inleveren en je krijgt een kortingskaart. Dit kan onder andere bij Hennes & Maurits waar je een bon krijgt voor 15% korting op een artikel naar keuze, zo ook bij C&A.
2. verkoop kleding online:
Online zijn er een heleboel platformen om je spullen te verkopen. De meest bekende is marktplaats maar ook vinted is inmiddels erg populair. Wat zo fijn is aan de laatste is dat het internationaal is. Ook is de manier van verzenden een stuk makkelijk; wanneer je iets verkoopt krijg je automatisch een verzendlabel toegestuurd.
Op social media is verkopen ook een mogelijkheid. Op Facebook heb je marketplace waarbij je in verschillende groepen je items kunt delen. Ook op instagram kun je je spullen verkopen, door ze aan te bieden in een foto of in stories waarbij je via DM de verkoopt kunt afronden.
Wist je dat ik een eigen verkoop groep heb op Facebook, voor alle maten? Het heel Curvy Girls Shop. Meld je hier aan.
3. ruil je kleding
Op een ruilbeurs kun je je kleding ruilen, maar je kunt er ook zelf eentje organiseren. Bijvoorbeeld met vriendinnen of met je sportclub of een andere groep waarbij er meerdere mensen zijn met ongeveer dezelfde maat. Je verdient er niet direct geld mee, maar je ruilt tegen nieuwe kledingstukken waardoor je geen geld aan shoppen hoeft uit te geven. Je recycled en bespaart geld.
4. doorverkoop in een tweedehandswinkel
Vintage boetieks en tweedehands kledingwinkels accepteren soms ook kleding voor wederverkoop. Je kunt dit schenken, maar soms krijg je er een shoptegoed voor of een percentage van het verkoopbedrag. Check met de winkel bij je in de buurt of ze spullen aannemen en wat de voorwaarden zijn.
zo verkoop je het snelst je kleding online
eerlijkheid duurt het langst; vertel precies hoe het kledingstuk eruit ziet. Vermeld beschadigingen en plaats er een foto van. Dat wat jij erg vind, kan een ander geen probleem vinden of zelf kunnen repareren.
schrijf een uitgebreide omschrijving; vertel hoe het er uit ziet, de kleur, de maat en hoe het valt. Het is fijn voor de koper maar het vergroot ook je bereik, hoe meer trefwoorden hoe beter.
schrijf algemene afmetingen; mensen willen vaak weten hoe het valt door bepaalde maten te weten. Hiervoor kun je de kleding plat leggen op een tafel en bijvoorbeeld oksel tot oksel opmeten, met het meetlint recht. Of de taille wijdte van een broek of de totale lengte van een kledingstuk van het bovenste punt tot het laagste onderste punt. Een aan-foto is ook een goed idee (je kunt je hoofd weglaten op de foto).
waarom je verkoopt is niet nodig! Niemand hoeft te weten dat je kledingstuk als nieuw is omdat het te groot of te klein is. Het is de goede maat van de lezer en dat is het enige wat moet worden benadrukt.
vraag een realistische prijs. Ja jij kunt er de hoofdprijs voor hebben betaald, maar blijf realistisch. Mensen zijn op zoek naar een leuke aankoop met het risico dat het niet past. De hoofdprijs krijg je er niet voor. Zoek vergelijkbare merken of items om je prijs te bepalen. Als je het te goedkoop vind dan ben je misschien nog niet aan verkopen toe.
advies ben je aangekomen, afgevallen of is je lijf veranderd en pas je veel niet meer? Haal het uit je kast. Je hoeft er niet dagelijks aan herinnert te worden. Als je denkt dat het motivatie is om die pondjes kwijt te raken, dan kan ik je vast vertellen dat het niet werkt. Negatieve invloed heeft zelden een positieve werking! Dus haal je al je te kleine (of te grote) kleding uit je kast. Vind je het lastig om weg te doen, doe het in een tas, koffer of krat en zet het op zolder of ergens uit het zicht.
wat vind jij?