Chemicaliën en UV-filters in zonnebrandcrème kunnen het milieu aantasten. Hoe check je welke zonnebrand is nu echt goed voor je lijf èn het milieu?
Waar we dertig jaar geleden nog met slaolie op het strand smeerden om lekker snel bruin te worden, weten we nu wel beter. Goed smeren en regelmatig herhalen. Dat biedt onze huid bescherming tegen de zon, voorkomt verbranden maar ook huidziektes. Helaas bevatten sommige zonnebrandcrèmes ingrediënten die de (onderwater)wereld ernstig kunnen aantasten.
Er worden al ruim 20 jaar onderzoeken gedaan naar het verdwijnen van koraalriffen in de oceanen. Er zijn verschillende factoren die het beïnvloeden, maar één van deze blijken de chemicaliën afkomstig van zonnebrandcrèmes. Ook wanneer je zwemt in wateren ver weg van die koraalriffen. Benieuwd welke zonnebrand wel duurzaam is en hoe je checkt of die van jou dat ook is? Lees verder.
SCHADELIJKE STOFFEN IN ZONNEBRANDCREMES
Het belangrijkste ingrediënt in zonnebrand is de UV-filter. Er zijn twee soorten, namelijk chemische en minerale filters. De meest schadelijke UV-filter zijn de chemische, met stip op nummer één oxybenzone, deze komt het meeste voor. Je huid wordt goed beschermt tegen UV-licht maar heeft geen goed effect op de onderwaterwereld. Ook octinoxaat is zeer giftig maar is doorgaans minder geconcentreerd toegevoegd.
Niet alleen het koraal sterft af, maar ook de organismen die leven in en op het rif en zelfs grotere vissen en zeedieren. Wat dusver onderzocht is dat de schadelijke ingrediënten een hormoonverstorende werking hebben. De chemicaliën kunnen ervoor zorgen dat het niet meer functioneert of zelfs onvruchtbaar worden en dus uitsterft. Ook bestaat er koraal bleken; wanneer de algen die op het koraal leven afsterven.
Hieronder lees je een overzicht van ingrediënten die niet in je producten moet zitten. Check de ingrediënten lijst voor je een product koopt.
de drie boosdoeners: chemisch UV-filter
– oxybenzone komt het meeste voor
– octinoxaat veel giftiger, maar vaak in lagere dosis aanwezig
– PABA
andere ingrediënten die je het beste kunt vermijden:
– homosalate
– octisalate
– octocrylene
– sulisobenzone
– amiloxate
– padimate O
– enzacamene
– parabenen
Vergeet ook niet te checken of de merken die je gebruikt de producten testen op dieren!
let op Niet alleen het UV-filter kan schadelijk zijn, ook de overige ingrediënten in zonnebrandcrème. Zo kunnen natuurlijke oliën als lavendel en eucaplytus gevaarlijk zijn voor ongewervelde dieren en kan bijenwas insecticiden bevatten die schadelijk is. Parabenen zijn ook schadelijk voor het milieu. Lees in dit artikel hier meer over: een lijst met alle schadelijke stoffen en meer uitleg
WELKE INGREDIËNTEN ZIJN WEL GOED?
De beste zonnebrand heeft de korte ingrediëntenlijst. Betreft het UV-filter, dan zijn dit de minst schadelijke tegenhangers: titaniumdioxide of zinkoxide. Deze minerale UV-filters zijn een betere keuze:
veilige alternatieven: minerale UV-filter
– titaniumdioxide
– zinkoxide
“een veelgemaakte fout: hoe natuurlijker de ingrediënten hoe beter”
let op Het is een veelgemaakte fout en wordt vaak ook bestempeld als biologisch of duurzaam, de natuurlijke ingrediënten in producten. Laat je hier niet door misleiden, er zijn zat natuurlijke stoffen die niet persé vriendelijk zijn voor de onderwaterwereld. Zo kunnen natuurlijke oliën gevaarlijk zijn voor ongewervelde dieren en kan bijenwas insecticiden bevatten die schadelijk zijn.
MIJN FAVORIETE ZONNEBRANDCREMES
HAWAIIAN TROPIC | Al jaren gebruik ik de zonnebrand cremes en olies van Hawaiian Tropic. Ik kocht het ooit eens op Curaçao tijdens onze vakantie. Een flinke fles, niet goedkoop (toeristen prijzen) maar geen seconde spijt van gehad. Het smeert heel fijn uit, trekt snel in en ruikt waanzinnig. Plus, het belangrijkste, het heeft me goed beschermd. Sindsdien koop ik deze altijd.
Hawaiian Tropic air soft face SPF30 – dit product gebruik ik voor mijn gezicht.
Hawaiian Tropic dry spray oil SPF 20 – deze gebruik ik voor mijn benen.
Hawaiian Tropic satin protection SPF30 – deze gebruik ik voor de rest van mijn lichaam.
Het was lange tijd niet in Nederland verkrijgbaar tot ik het spotte bij Primark. Daar koop ik het nog steeds. Inmiddels is het ook te koop bij bol, plein en zelfs kruidvat heeft het in de schappen.
DERMA | Tijdens een pers event heb ik geleerd over hoeveel impact zonnebrand kan hebben op het milieu. De mensen achter Derma willen ecovriendelijke zonnebrandcremes toegankelijk maken tegen een schappelijke prijs. Het sprak mij erg aan; ook alle informatie rondom het product. Zo heeft het allerlei eco labels en is het dierproefvrij. Het smeert fijn uit, heeft een neutrale geur en beschermt goed.
Derma Sun Zonnelotion SPF30 – deze gebruik ik voor mezelf maar ook voor Charlotte
Derma Sun Zonnelotion Kids SPF30 – deze heb ik nog niet getest maat schijnt ook heel fijn te zijn voor kids
Check ook eens deze lijst van Loveli Care, die een flink aantal merken checkte. Wellicht staat jouw favoriet er ook bij. Kun je meteen lezen of het schadelijke ingrediënten bevat.
lees ook:
TIPS
- gebruik liever een lotion of creme in plaats van een spray; hier gaat veelal teveel product verloren en eindigt in de grond of het zand, wat naar zee toe leid
- kies een zonnebrandcrème met zowel een UVA als UVB filter
- wrijf het goed in, zodat het goed verdeeld wordt over de huid en in kan trekken
- vermijd de zon tussen 11:00 en 14:00 uur
- laat je niet misleiden door organic, biologisch of 100% natuurlijke ingrediënten
BEKIJK OOK MIJN BODY POSITIVE BIKINI VIDEO