Wat zit er nu precies in onze verzorgingsproducten, een zicht op parabenen, siliconen & sulfaten
Je hebt het al in mijn vorige beauty blogs (en vlogs trouwens ook) kunnen lezen, ik kies tegenwoordig steeds vaker voor producten waar geen parabenen en/of siliconen in zijn verwerkt. Om meerdere redenen, maar vooral op advies van de haar- en beauty goeroes. Ik besloot me er in te verdiepen, want echt weten waarom het beter is leek me verstandig. Tijdens mijn speurtocht viel ik van de ene verbazing in de andere. Lees je mee?
parabenen
Het is een scheikundige benaming voor een bepaalde stof, die fungeert als een conserveringsmiddel voor cosmetica en beauty producten. Eigenlijk zijn ze dus echt nodig, tot op zekere hoogte. Een pot creme waar je met je vingers in zit zal meer parabenen bevatten dan een spray of een tube. De parabenen zorgen er dus voor dat de cosmeticaproducten niet bederven.
Het is niet bewezen dat het slecht voor je is, maar er wordt beweerd dat het een kankerverwekkende stof is. Kijk, dat wist ik dus niet eens! Ik ging eigenlijk maar mee met het verhaal dat ‘siliconen en parabenen vrij goed is’ maar waarom precies wist ik eigenlijk niet. Nou opgelost, zou je denken, maar ook dat klopt niet. Een goed alternatief is er niet, want die kunnen het product niet lang genoeg goed houden, het gaat er van stinken of het krijgt een vreemde structuur. Dat is niet interessant voor de beauty industrie. Uiteraard zijn er veel verschillende parabenen. De conclusie van het scheikundige verhaal is:
Ze zorgen ervoor dat het celmembraan van schimmels en bacteriën niet meer goed functioneert.
Wat me wel zorgen maakt, is dat er dus geen goed alternatief is. Na het lezen van dit artikel waar alles uitgebreid staat uitgeschreven ben ik toch wel geschrokken. Wat blijkt, er worden wel degelijk testen gedaan op dieren om dit te kunnen testen. Want ja, als een rat er tegen kan, dan kan een mens wel tegen 1/100ste van de concentratie. Naar om te lezen. En nog naarder om te realiseren dat er dus wel een commissie is die de parabenen goedkeurt op basis hiervan. Wel zijn er ook parabenen die niet door de commissie komen, en waarschijnlijk ook enkele die alsnog afgekeurd zullen gaan worden. Bestaat parabenen vrij dan wel? Ik vraag het me af.
siliconen
Een van de ingrediënten van beauty producten is siliconen en ook dit wordt afgeraden om te gebruiken. Wat is het? Het zijn kunststoffen die silicium bevatten. Oké, en nu? Het komt er op neer dat producten die siliconen bevatten een dun laagje achterlaten. Dit dunne laagje kan dan dus de huid (of het haar) afsluiten waardoor er dus niks bij kan komen, maar ook de slechte bacteriën en schimmels niet weg kunnen. Het komt met name veel voor in haarproducten. Dus een mooie bos met haar, eventjes dan.
Nu is er wel een verschil tussen natuurlijke en synthetische siliconen, maar beide hebben hetzelfde effect. De plantaardige siliconen kun je grotendeels uitwassen en zijn dus niet zo gevaarlijk voor je haar. De synthetische versie echter wel. Elke keer komt er weer een laagje erbij, waardoor je dus je huid afsluit. Tijdelijk heb je dan misschien wel een goede coupe, maar uiteindelijk droogt het je haar uit en creëer je een gevoelige hoofdhuid.
Je krijgt er zwaar en slap haar van en die mooie coupe is verdwenen, je hebt slechts niet-pluizend, dof haar waar geen land mee te bezeilen is. Eigenlijk dus letterlijk de kop in het zand steken dus! Ik gebruik sinds enkele maanden een siliconenvrije shampoo en het maakt wel degelijk verschil.
tip ik kreeg een behandeling van de kapper om de siliconen uit mijn haar te verwijderen, een aanrader
sulfaten
Iets wat nieuw is voor mij, is letten op de sulfaten. Ook dit is een dingetje. Wat doen deze nu weer? Ze zitten met name in shampoo en zorgen voor schoon haar. Ze hebben de reinigende werking en ontvetten je haar en je hoofdhuid. Uiteraard hebben we een natuurlijke olielaag op onze huid, dus ook op onze hoofdhuid. Bij een te agressieve shampoo kun je dus ook deze laag weg soppen. Hierdoor kun je een geïrriteerde hoofdhuid krijgen, droog en dof haar en zelfs jeuk en schilfers. Of het tegenovergestelde; je huid gaat extra olie en talg aanmaken waardoor je dus heel snel vettig haar krijgt. Het klopt dus wat ze zeggen, van vaak je haar wassen krijg je sneller vet haar.
ingrediënten
Er zijn verschillende namen voor zowel parabenen als siliconen. Lees de ingrediëntenlijst eens van de producten die je gebruikt. Dit doe je misschien al met je eten, probeer het ook eens met je cosmetica en beauty producten. Volgens de wet (en ook in scheikunde trouwens) staat het grootste component als eerste vermeld en het kleinste component als laatste. Zo weet je dus altijd wat er in een product zit en qua hoeveelheid.
siliconen: alles wat eindigt op –cone
parabenen: er zit paraben vermeld in de naam
sulfaten: de naam zegt het al, wanneer er sulfaat in genoemd wordt. Enkele voorbeelden zijn Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate en Sodium Laureth Sulfate
let jij op de ingrediënten van je beauty producten?
benieuwd naar welke producten ik gebruik die siliconen en/of parabenen vrij zijn?
– verzorgingsproducten voor mijn gezicht rau cosmetics
– haarproducten shampoo maakt een verschil
yvonne
februari 5, 2017Ik wil dit soort ingrediënten ook graag mijden, heb alleen echt geen zin om in de winkel verpakkingen te gaan staan uitpluizen. Rau lijkt mij een fijn merk. Dit ga ik zeker eens proberen.
Hanneke
januari 27, 2017Interessant en leerzaam artikel !!!