Wil je  beginnen met bloggen en weet je niet hoe? Lees mijn blog-voor-beginners! Basis tips & trucs, hoe begin je en wat houdt het precies in?

Ondanks ik nog steeds het gevoel heb een newbe te zijn in dit bloggers wereldje, zie ik dat ik toch alweer bijna twee jaar bezig ben. Time flies when you’re having fun! Tijdens events kom ik regelmatig meiden tegen die het leuk zouden vinden om ook te gaan bloggen maar niet zo goed weten waar ze moeten beginnen. Vandaar dat ik besloot om mijn basis tips & trucs op te schrijven. Hoe begin je een blog en wat houdt het allemaal in? Ik vertel je er alles over. En heb je nog meer vragen, laat gerust een berichtje achter.

stap 1: kies de juiste naam voor je blog

Bedenk een naam die bij jou past maar ook bij je blog. Vernoem je je blog naar jezelf, dan hoef je niet veel moeite te doen maar wil je een catchy naam ga dan op onderzoek uit. De naam voor je blog bedenken is erg belangrijk en kun je niet makkelijk veranderen, zie het als je jouw merknaam. Mijn advies: kies voor een algemene naam die je op meerdere manieren kunt gebruiken en waar je nog eens van onderwerp kunt veranderen. Zo heb ik theBiggerBlog gekozen omdat ik niet mijn eigen naam erin wilde verwerken. Curvy, plus size etc zijn termen die ik gebruik maar niet zie als ‘mij’. Hierdoor kan ik ook over andere onderwerpen schrijven. Maak een lijstje met namen en opties.

  • zorg dat de naam makkelijk te spellen is en daardoor goed vindbaar is
  • een naam die ‘lekker bekt’ helpt een boel!
  • focus niet alleen op het onderwerp waar je nu over wilt schrijven, dat kan over een tijd echt veranderen
  • maak een lijstje met namen en verbasteringen of afkortingen
hoe start je een blog?
thebiggerblog, blog tips, bloggers, nederlands blog. Hoe maak je een eigen website? Hoe bouw je een website? Hoe maak je een blog? Hoe wordt je blogger? envato market, Valenti, thema, website thema, website template. lay out, website design, website ontwerp

stap 2: je website url & social media

Oké, je hebt een naam gekozen of een aantal namen in optie. Wat nu?

check of de url nog vrij is:

Ga naar een website hosting om dit te controleren, dat is de makkelijkste manier. Een website kan namelijk niet bestaan, maar dat betekent niet dat de naam ‘vrij’ is. Helaas zijn er in elke bracht slimmeriken, dus een boel url’s zijn opgekocht en worden voor flinke bedragen verkocht. Zelf maak ik gebruik van Hostnet, die ik als zeer prettig ervaar. Klik op deze link, vul de naam in die je wenst en je ziet in één oogopslag of deze nog vrij is. Er zijn verschillende opties om uit te kiezen, .nl of .com zijn de bekendste. Kies wat jij het belangrijkste vind; ik heb ze allemaal gekocht. Je betaalt namelijk een klein bedrag voor de URL en zo kan nooit iemand anders deze in het bezit krijgen en met jouw naam er vandoor gaan!

Wat belangrijk is om te weten, een URL koop je maar dan moet je website nog gehost worden. Als het ware een plekje krijgen op het wereldwijde web. Ook hiervoor sluit je een abonnement af. Zoals ik eerder aangaf, er zijn verschillende hostings waar je uit kunt kiezen. Ze verschillen niet veel in prijzen, wel in kwaliteit. De reden waarom ik bij Hostnet zit is vanwege hun fijne klantenservice. Wanneer ik als leek fouten maak of ergens echt niet uitkom, dan bieden zij een fijne chat functie om te helpen. Ik heb hier enorm veel aan gehad en is ook de voornamelijkste reden dat ik daar blijf.

check social media:

De vindbaarheid van je blog is heel belangrijk, maar social media des te meer. Hier kunnen mensen je volgen en kun je naast je blog ook andere dingen delen. Hierdoor krijg je een grotere interactie met je volgers, ben je bereikbaar én kun je ze laten weten wanneer je een nieuw blog online hebt gezet. Check of jouw gekozen naam beschikbaar is op de bekendere platformen. De social media die ik vast heb gelegd (en gebruik) zijn: instagram, zowel zakelijk als privé, twitter, pinterest en een zakelijke pagina op facebook.

Zijn alle opties vrij voor jouw gekozen naam? Leg deze dan direct vast! De social media kanalen zijn gratis; maak ze direct aan. De URL kost geld, voor enkele euros per maand heb je er eentje. Zelf heb ik het wordpress pakket, waardoor je makkelijk zelf je website kunt opbouwen. Er zijn ook andere platformen, maar die ken ik niet. En WordPress is toch echt het meest gebruiksvriendelijk!

stap 3: de website bouwen

De makkelijkste manier om een website te bouwen is door te werken met WordPress. Het heeft een eenvoudige opzet en je kunt het makkelijk zelf. Ook zijn er genoeg blogs over geschreven hoe het werkt. Binnen je WordPress kun je een thema uploaden, ook wel template genoemd. Deze koop je bijvoorbeeld bij ThemeForest.Je kunt hier kiezen uit verschillende gratis templates en lay outs, maar je kunt ze ook kopen. Het ligt er helemaal aan wat je wilt. Wanneer je een template koopt -als het waren een ‘mal’ voor een bepaalde vormgeving- dan kun je deze aanpassen zoals je zelf wilt. Bij gratis templates zijn er vaak veel restricties. Het heeft mij destijds zo’n €40,- gekost om het thema aan te schaffen en na al die jaren gebruik ik het nog steeds.

hoe start je een blog?
thebiggerblog, blog tips, bloggers, nederlands blog. Hoe maak je een eigen website? Hoe bouw je een website? Hoe maak je een blog? Hoe wordt je blogger? envato market, Valenti, thema, website thema, website template. lay out, website design, website ontwerp

Bedenk goed wat je met je blog wilt, welke functies je nodig hebt. Hier kun je op filteren en zo jouw best passende thema te vinden. Overigens wilde ik er allerlei poespas op kunnen zetten, wat ik achteraf nooit of zelden heb gebruikt. Wanneer iets niet standaard in het thema zit ingebouwd, kun je het later eventueel nog aanvullen met plug-ins. Dit zijn apart te downloaden aanpassingen voor je website. Hierdoor kun je echt alles toepassen, wat je maar wilt.

enkele tips om het juiste thema te vinden:

  • wil je er later een webshop aan hangen? Kies dan voor opties waarbij dit mogelijk is.
  • wat wil je naast blogs nog meer delen? Bekijk de functies. Zo heb je blogs met een kalender wanneer je veel schrijft over evenementen en activiteiten bijvoorbeeld. Of met recept lay outs voor food blogs, enzovoorts.
  • selecteer de filters vooraf; je kunt links op de pagina voorkeuren aangeven en zo sneller zoeken.
  • check wanneer het thema voor het laatst is geüpdatet. Dit lees je rechts in beeld. Het is belangrijk dat de makers nog actief zijn, zo heb je altijd de laatste functies.
hoe start je een blog?
thebiggerblog, blog tips, bloggers, nederlands blog. Hoe maak je een eigen website? Hoe bouw je een website? Hoe maak je een blog? Hoe wordt je blogger? envato market, Valenti, thema, website thema, website template. lay out, website design, website ontwerp, themeforest

stap 4: gewoon beginnen!

Installeer wordpress en volg de stappen op de site van je hosting. Vervolgens ga je je template installeren en je blog persoonlijk maken. Probeer alles uit en bekijk het voorbeeld, ga secuur te werk. Zodra je de lay out op orde hebt vraag je iemand om z’n persoonlijke mening te geven. Een mening die je waardeert en het liefst van iemand die wel eens vaker online zit, dus misschien is je oma niet de beste keuze (of juist wel!).

En nu? Gewoon beginnen! Het beste advies wat ik ooit heb gekregen toen ik net begon: ”zet je website online, ga schrijven, ga inrichten. Zolang niemand weet dat je dit bent gestart, zal nog niemand je vinden. Dat klopt helemaal en vond ik zo’n fijne gedachte. Het haalde de druk van prestatie eraf. Want tenslotte wil je pas dat men je blog gaat bekijken zodra het voor je gevoel af is.

Je zult je op allerlei websites moeten aanmelden, om social media accounts aan te maken maar ook om je WordPress te starten, enzovoorts. Gebruik een mailadres waar je later nog bij kunt, eenmaal afgerond kun je het adres veranderen naar je blog mailadres. Bouw je site zoals jij die graag ziet, bekijk deze op de computer, tablet en telefoon zodat je zeker weet dat het er goed uit ziet. En dan, dan ga je beginnen! Met schrijven.

lees ook: je wilt gaan bloggen, wat zijn de do’s & dont’s?

hoe start je een blog?
thebiggerblog, blog tips, bloggers, nederlands blog. Hoe maak je een eigen website? Hoe bouw je een website? Hoe maak je een blog? Hoe wordt je blogger? envato market, Valenti, thema, website thema, website template. lay out, website design, website ontwerp

wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 − 10 =

2 Comments
  • theBiggerBlog - Josine
    april 9, 2016

    Goeie tip! Ja ik heb daar geen ervaring mee, dus dan kan ik er niet over schrijven. Dankjewel!

  • 'm(i)e'
    april 8, 2016

    ik weet dat wordpress populairder is, maar ik blog via blogger en dat is ook erg makkelijk en helemaal gratis!