Gebruik jij altijd dezelfde programma’s op je wasmachine? Ken je de wassymbolen? Wist je dat kleding sneller slijt door wassen, dan door dragen? Met deze tips blijft je kleding langer mooi na het wassen én bespaar je geld

Zeg eens eerlijk, gebruik jij écht alle functies van je wasmachine? En lees je het wasetiket voor je gaat wassen? Zeep maakt schoon, maar bij teveel zeepgebruik kan je wasmachine vervuilt raken en je kleding niet goed schoon worden. Je kleding slijt sneller, maar ook je machine, zonde van het geld. Door op de juiste manier te wassen gaat je kleding langer mee, gebruik je minder wasmiddel en was je zuiniger, wat dus ook geld oplevert. Hier lees je in een duidelijk overzicht hoe je het beste kunt wassen.

SORTEER JE WAS OP KLEUR ÉN SOORT

Goede voorbereiding is het halve werk.

De was sorteren doet de één iets secuurder dan de ander. Het makkelijkste is om alle witte was te bundelen. Hetzelfde doe je voor bonte kleuren en voor zwart en heel donkere kleuren. Daarnaast kun je het beste ook op soort sorteren, in grove en fijne was. Onder grove was vallen handdoeken, (spijker)broeken, dekbedovertreksets en dat soort spullen. Fijne was zijn blouses, shirts en kleding van fijne materialen.

tip kleding wat gekleurd is, maar een witte basis heeft, hoort ook bij de witte was. Dit kun je herkennen door aan de achterkant van de stof te kijken. Is het wit of licht van kleur, dan is dat de hoofdkleur. Een print geeft over algemeen niet af.

CONTROLEER DE KLEDING VOOR HET WASSEN

Draai kleding met prints binnenstebuiten, sluit ritsen, gebruik een waszak

Kleding slijt door dragen, maar door het te wassen nog sneller. Keer daarom je kleding binnenstebuiten voordat je gaat wassen. Zeker kleding met kraaltjes of pailletten. Dat kan flink schuren en zelfs haken geven in de andere kleding die meegewassen worden. Gebruik hiervoor een waszak. 

Ook hebben sommige kledingstukken prints; deze kunnen makkelijk scheuren, kraken of beschadigen door de wasmachine of door andere kleding die er langs schuren. Draai deze items echt altijd binnenstebuiten.

  • doe ritsen dicht
  • controleer zakken of er niks in zit
  • draai kleding binnenste buiten, zeker wanneer er borduursels, prints of ander delicaats op zit
  • mouwen en broekspijpen moeten niet opgerold zijn
  • doe kleding met pailletten, losse linten, scherpe randjes, delicate stoffen (panty) of beugels (bh’s) in een aparte waszak

LEES HET WASETIKET OP DE JUISE MANIER

Het wasetiket vertelt je hoe te wassen, maar ook hoe te drogen en meer

Er zijn ontzettend veel verschillende wassymbolen. Het is handig om te weten wat ze betekenen, om zo juist te wassen. Op internet vind je handige overzichten, leg er eentje bij je wasmachine zodat je het altijd bij de hand hebt. Dit zijn de belangrijkste als het gaat om het kiezen van een wasprogramma van de machine:

Wist je dat het verplicht is om een waslabel te hebben in kleding en dergelijke producten? Er moeten 5 wasssymbolen op staan, zodat je weet hoe je het product moet behandelen. De eerste staat voor hoe het gewassen moet worden, dus één van de symbolen hierboven. Daarna komt er een symbool voor strijken, bleken, droger en stomerij.

lees ook: wat is viscose?

WAS NIET TE HEET

Kleding wordt niet schoner met méér wasmiddel

Heet wassen is niet altijd het redmiddel tegen vlekken, voorbehandeling werkt beter. Volg het wasetiket om te weten hoe heet je iets mag wassen. De meeste wasmiddelen kun je tegenwoordig ook bij lagere temperaturen gebruiken. Hierdoor kun je de machine instellen op een lagere temperatuur en wordt het evengoed schoon. Je wast hierdoor zuiniger omdat je energie bespaart. Ook krijgt je kleding krijgt minder te verduren, want niet alle stoffen zijn geschikt om heet te wassen.

tip: een overzicht van alle vlekken en hoe je ze eruit krijgt

GEBRUIK NIET TEVEEL WASMIDDEL

Kleding wordt niet schoner met méér wasmiddel

Gebruik het juiste wasmiddel. Voor witte was, bonte was. Ook zijn er producten voor fijne en/of wolwas en voor zwarte was. Meer wasmiddel betekent niet schoner. Sterker nog, het kan er voor zorgen dat niet al het wasmiddel goed wordt uitgespoeld en in je kleding blijft zitten. Met als gevolg juist meer bacteriën in je schone kleding! Gebruik de juiste dosering, zoals vermeld op de verpakking en let goed op hoeveel er in de machine zit.

Heb je hardnekkige vlekken, gebruik dan het extra ‘vlekken’ programma, die elke machine heeft. Deze kies je bovenop het reguliere programma. Ook kun je de vlekken apart voorbehandelen met wat wasmiddel of speciale vlekkenbestrijder.

tip zie je vaak schuim in de wasmachine? Dan gebruik je teveel wasmiddel.

KEN JE WASMACHINE

Check de handleiding en lees wat er allemaal mogelijk is

Controleer het type wasmachine om de inhoud te weten, dit wordt vermeld in kg. Een trommel voor een bonte was zit vol als er bovenaan slechts nog een vuist ruimte is. Een fijne was draai je altijd met een half gevulde trommel. Gebruik het juiste wasprogramma, check even de handleiding van je wasmachine. Het is goed voor je machine om regelmatig te wisselen van programma om vroege slijtage te voorkomen. Dat geldt ook voor de temperatuur waarmee je wast.

tip handleiding kwijt? Online vind je zo’n beetje elke handleiding digitaal.

Wist je dat de levensduur van een wasmachine wordt bepaald aan het aantal verwachte toeren? Check het toerental per programma en zet deze desnoods iets lager, die kan met een aparte knop. Bij een vieze was is 1200 toeren meer dan voldoende. Het bespaart energie en je wasmachine gaat langer mee.

De energiebesparende wasmachines van tegenwoordig zorgen ook voor minder waterverbruik. Kies daarom voor extra spoelen zodat je was echt goed uitgespoeld wordt tijdens het wassen. Veel machines hebben een opfrisstand, hier kun je je kleding snel en makkelijk mee opfrissen zonder een hele was te draaien. Ook zit er tegenwoordig een eco-stand op, om zuiniger te wassen.

REINIG REGELMATIG JE WASMACHINE

Maak de machine schoon, zowel aan de binnenkant als de buitenkant

Iets wat schoonmaakt schoonmaken? Jazeker. Door veelvuldig zeepgebruik kunnen er overal in de machine resten achterblijven en ophopen. Dit is overigens heel makkelijk te doen: 

• maak de rubberen ring aan de binnenkant van de deur schoon met een doek, ook tussen de randen.
• haal het zeepbakje uit de machine (ja dat kan) en maak deze goed schoon. Check ook de binnenkant, ook daar kunnen zeepresten achterblijven.
• draai een lege was op 90 graden ºC, zonder tijdsverkorting. Voeg daar natuurazijn of soda aan toe, of wasmachinereiniger.
• haal een frisse lap over de machine aan de buitenkant.

WAS NIET TE VEEL EN TE VAAK

Het is beter voor je machine en milieu om volle machines te draaien, maar te vol is ook niet goed

Teveel in je wasmachine is niet goed voor de machine. De was wordt nat en moet omgewenteld worden, dit kan maar tot een bepaald maximaal gewicht. Je beschadigt de machine er mee en ook wordt je was er niet goed schoon van. Heb je iets groots te wassen wat eigenlijk niet past, breng het dan naar de stomerij of vraag iemand met een grotere machine of het daar gewassen mag worden. 

tip heb je dit probleem vaak? Denk dan na om een wasmachine met een grotere capaciteit te kopen.

Het is makkelijk om je kleding na het dragen meteen de wasmand in te mieteren, maar dat is niet altijd nodig. Zo kun je een vlekje heel makkelijk met de hand eruit wassen. Veel wasmachines hebben ook een opfrisstand. Hiermee kun je je kleding opfrissen binnen 20 minuten en kun je het gewoon weer aan. Dit is ideaal wanneer je kleding wat uitgelubberd is of wat muf ruikt. 

Heeft jouw machine dit niet, hang dan je kleding uit buiten, in de badkamer of bij een raam. Of stop het even in de droger, eventueel met een droger doekje of met een dichtgeknoopt washandje met wat waspoeder voor de geur.


                

wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − 10 =

No Comments Yet.