Met deze tien tips kun je bijdragen aan een beter milieu, met minimale moeite. Daarnaast is het ook nog eens voordeliger voor je portemonnee, een win win!
Ken je nog die slogan van vroeger “een beter milieu, begint bij jezelf“? Nog steeds heel toepasbaar. Met deze kleine aanpassingen helpt je mee aan een beter milieu want het is van belang. Daar hoef je niet zweverig voor te zijn of geitenwollen sokken te dragen. Alle beetjes helpen, want per persoon maken we heel wat afval en hebben we allerlei hulpmiddelen.
1. afval scheiden
In het dagelijks leven scheiden wij het afval. Sinds we hier wonen, zo’n vier jaar nu, hebben we zelfs extra prullenbakken aangeschaft om het onszelf makkelijker te maken. Op deze manier scheiden we nog fanatieker ons afval en kost het ook minder moeite. Naast de prullenbakken in huis, hebben we ook een extra kliko bak buiten, namelijk de karton- en papierbak.
tip: maak het jezelf makkelijk en gebruik verschillende prullenbakken in huis. Wij gebruiken de dubbele prullenbak voor GFT en restafval, en een losse prullenbak voor plastic.
Alleen glas, batterijen en grofbuil gooien we niet weg maar brengen we naar de milieustraat.
2. koop zonder plastic verpakkingen
Wanneer je boodschappen doet, kies dan voor producten die niet zijn voorverpakt. Op de markt kun je de meeste producten zonder verpakking kopen, maar ook bij bepaalde grotere supermarkten kun je groentes en fruit per stuk pakken. Je kunt ook een zakje opnieuw gebruiken. Veel supermarkten verkopen ook speciale herbruikbare zakjes, speciaal om groente en fruit in mee te nemen.
3. neem je eigen tassen mee
Neem je eigen tas mee wanneer je boodschappen gaat doen, of gaat winkelen. Wanneer je tassen aanschaft, koop dan een stoffen tas en geen plastic. Heb je al plastic tassen in huis, dan kun je die makkelijk klein opvouwen en in je handtas meenemen. Leg standaard een paar tassen in je auto of fietstas zodat je nooit nieuwe hoeft te kopen.
4. gebruik wasbare doekjes in het huishouden
In plaats van tissues, vochtige doekjes, keukenrol en toiletpapier, gebruik vaatdoekjes. Schaf er een aantal aan, zodat je deze mee kunt wassen met je kleding en genoeg hebt in gebruik.
5. gebruik een herbruikbare waterfles
In plaats van een flesje te kopen bij de pomp, in de supermarkt of onderweg, gebruik je eigen navulbare waterfles. Handig om bij je te hebben, makkelijk na te vullen, ook onderweg. Je bespaart het milieu door minder plastic te verbruiken.
6. gebruik herbruikbare cosmetica producten
Om je gezicht dagelijks te reinigen kun je een wash gel gebruiken, die je afwast met water. Een ander goed alternatief is een wash cloth of wel een wasdoekje. Dit is herbruikbaar en kun je meewassen met je kleding, zo hoef je ook geen wattenschijfjes te gebruiken. Vind je het fijner met wattenschijfjes? Koop dan de wasbare variant, deze kun je ook meewassen met kleding eens per één tot twee weken.
Naast schijfjes zijn er ook wattenstaafjes van siliconen gemaakt, die je makkelijk kunt wassen. Volgens de recensies is dit niet ideaal voor make up; dus kun je niet zonder de wattenstaafjes, kies dan voor de bamboe variant zonder plastic. Je kunt ook een stuk zeep kopen, waarmee je ook je haar kunt wassen. Dit bevat geen (onnodig) water en heeft ook geen plastic fles of tube nodig om te bewaren.
lees ook: make up verwijderen met alleen een herbruikbaar doekje
7. gebruik menstruatie cups in plaats van tampons en maandverband
Tijdens je menstruatie kun je speciale herbruikbare menstruatie cups gebruiken. Dit vervangt maandverband en tampons volledig. Ze zijn makkelijk om te spoelen en schijnen langer mee te gaan dan een tampon, ook op zwaardere dagen. Online vind je verschillende recensies; het schijnt een kwestie van wennen te zijn, maar ideaal en praktisch. Er zijn ook absorberende slips verkrijgbaar, mocht je dat prettiger vinden.
8. gebruik minder water
De vaatwasser is gemaakt om het vuil te verwijderen. Voorspoelen is niet nodig en staat zelfs in de handleiding. Spaar water en spoel niet alles af voordat je afwast. Een andere manier om water te sparen is door je kleding minder vaak te wassen en draai alleen volle machines. Tijdens het tandenpoetsen niet de kraan aan laten staan. Water wat je weg wilt gooien, kun je aan de planten geven. Douche minder vaak, minder lang. Gebruik een droogshampoo om je haar wassen uit te stellen (soms ook beter voor je haar trouwens). Er zijn veel manieren om water te besparen.
9. beperk transport
De meest logische stap, ga vaker wandelend of per fiets dan per auto of vliegtuig. Dit is niet altijd haalbaar, maar alle beetjes helpen. Op grotere schaal is dit ook toepasbaar. Koop lokaal, bestel minder online want ook dat heeft transport nodig. Wanneer je iets koopt, bedenk waar het vandaan moet komen. Groente en fruit buiten het seizoen moeten worden ingevlogen, dus kies voor een seizoensproduct.
10. raap afval op van straat
Dat je je eigen afval netjes weggooit in de prullenbak in plaats van op straat is logisch. Helaas niet voor iedereen. Loop je op straat en zie je afval liggen? Raap het op en gooi het weg. Het is een kleine moeite met groot effect. Het is jammer dat het nodig is, het afval van een ander opruimen.
Photo by Hamza Javaid & Annie Spratt on Unsplash