Wat is plus size nou precies? Is het nu een nette benaming voor dik? Of heeft het een andere betekenis. De meningen zijn verdeeld
De term plus size is eigenlijk gewoon de vertaling voor ‘een grote maat’ in het Engels. Betekent het dan ook dik? Dat ligt er maar net aan hoe je er zelf in staat. De één maakt het niet uit hoe je het benoemd, het is wat het is. Een ander maakt er veel ophef over; het hoeft toch niks uit te maken welke maat je hebt, je bent precies dezelfde persoon als met een kleinere maat. Een reden voor discussie.
plussize & mode, er is steeds meer beschikbaar
Steeds meer merken voeren een grotere maat in hun collectie. De afgelopen jaren zien we dat merken steeds vaker een aparte collectie aanbieden, in grotere maten dan hun reguliere collectie. Deze collectie wordt vaak plus size genoemd, of ook wel curve of curvy. Het komt allemaal op hetzelfde neer: het geeft aan dat het een aparte sectie is van het merk die verkrijgbaar is in grotere maten. Is dit handig? Het is makkelijk en praktisch om te weten dat de pasvorm van deze collectie gebaseerd is op een grote maat. Zeker wanneer je de reguliere collectie van dat merk niet past, dan is het fijn om een hoop paskamer frustraties te voorkomen en direct naar de goede afdeling te gaan. Maar is het wel fijn om een aparte afdeling te hebben?
lees ook: de volledige lijst met plus size winkels & webshops
Ideaal zou natuurlijk zijn, wanneer de merken hun reguliere collectie uitbreiden met grotere maten. Dus geen aparte afdeling, geen eigen hoekje in de winkel, of alleen online te vinden. Gewoon een winkel of merk voor álle vrouwen met de juiste pasvorm en correcte maatstandaard. Dat is de ideale wereld. Gelukkig zijn er al meer merken die dit doorvoeren maar we zijn er nog lang niet. Toch zal er altijd een minimum en maximum maat zijn, dus hoe bepaal je dan de kleinste beschikbare maat en de grootste beschikbare maat?
Doorgaans beginnen de meeste winkels met maat 34 of 36 en lopen ze door tot maat 42 en heel soms tot maat 46. De plussize collecties beginnen bij maat 42 en lopen door tot maat 54, maar ook zijn er mensen met een grotere maat dan dat. Enkele merken gaat tot maat 60. Deze maten vind je vaak onder het kopje supersize en extended size maar hebben evenveel recht op een fijne shop experience en goed zittende kleding. Wat is dan de gulden middenweg?
we zijn een big business
Wist je dat het bekend is dat dames met een maat 42 en hoger evenveel uitgeven als de slankere dames, of zelfs meer. Je zou dus zeggen, een gat in de markt! We zijn letterlijk een big business dus als je mensen met een grote maat bediend, dan verdien je er net zo goed aan (of meer) als mensen met een kleinere maat. Toch is er nog een groot gebrek aan goede winkels en merken die verkopen in een grote(re) maat, of het aanbod is te basic en niet modieus genoeg.
Wist je dat zo’n 40% van Nederlandse dames de maat 42 of groter draagt? Best gek dat er dan zo weinig winkels deze maten verkopen als je er zo over nadenkt. Tegelijkertijd verbaast het me dat de plus size merken zo slecht bekend zijn bij de Nederlandse dames. Een maatje meer betekent namelijk niet dat je er niet leuk uit kunt zien. Gelukkig is deze markt echt aan het groeien, dus komen er steeds meer leuke winkels en merken bij. Natuurlijk hou ik je op de hoogte, hier lees je een volledig overzicht met alle plussize (web)shop en boetieks! Mijn ideale winkel? Ergens waar iedereen terecht kan, een shop met maten 34 tot en met 54!
Dat een winkel niet je maat verkoopt, betekend nog niet dat je het ook niet past. Iets wat ik al jaren roep, shop your shape! Leer je lichaam kennen, je maat, je omvang en wat je zelf leuk vind staan. Bekijk kleding eens op een technische manier, pas je er letterlijk in? Dat staat soms namelijk helemaal los van het maatnummertje in je nek. Probeer het gewoon eens, het zal je doen verbazen.
dik oké
Als plussize dik betekent, dan ben je dus dik als je plussize kleding koopt? Kijk, dat is nu juist de discussie! Daar kan ik je geen duidelijk antwoord op geven, want dik is een relatief begrip. De één meet het af aan wat je in de spiegel ziet, de anders baseert het op gewicht en de mensen die de memo van de 21ste eeuw niet hebben ontvangen, die meten het met BMI.
Ten eerste is dik een relatief begrip, want wanneer ben je dat nu precies? In plus size is deze lijn een stuk eenvoudiger, vanaf maat 40-42 en hoger spreek je over plus size en kun je daar terecht om te shoppen. Maar is dit dik? Daar zijn de meningen over verdeeld, het is een kwestie van ervaring -welke maat je zelf draagt- maar ook wat je zelf, of je omgeving vind en wat je met die meningen doet. Dik is een ruim begrip (pun intended) en betekent voor de één iets anders dan voor de ander. Het slaat in de mode industrie dus eigenlijk alleen op het maatlabel in je kledingstuk en wat zeg ik altijd: je bent zoveel meer dan het maatje in je nek.
lees ook: hou op met smoesjes & leef nu
Is dat erg? Persoonlijk heb ik er geen problemen mee, al zijn er een heleboel mensen die het woord verafschuwen. Plus size is wat mij betreft een makkelijke aanduiding al gebruik ik zelf de term vooral in mode, want plussize mode is niet alleen groter verkrijgbaar maar heeft vaak ook een aanpaste pasvorm. Er wordt rekening gehouden met dikkere kuiten, of vollere bovenarmen. Het wordt niet simpelweg vergroot, dus er wordt goed gekeken naar hoe het lichaam veranderd wanneer het groter wordt. Denk dan bijvoorbeeld aan een jas, ik heb een grotere maat nodig dan iemand met maat 40, maar mijn hoofd wordt niet groter of langer dus die capuchon is van ons beide hetzelfde. Ik vind het woord dik prima en dus plus size ook. Ik bén toch ook dik?
wat vind jij van het woord dik?
Eigenlijk is plus size de vriendelijke vertaling van dik in het Nederlands. De meeste mensen gebruiken dus wel de term plus size, want ze vinden dik een negatief woord, of kiezen voor curvy. Ergens begrijp ik dat wel, maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer. Ik heb geen problemen met het woord dik, het is toch zo? Het ligt er ook aan hoe je het gebruikt. Uiteindelijk gaat het er niet om hoe je te omschrijven bent, het gaat toch om jou? Door jezelf te accepteren zoals je bent, ontneem je de negatieve lading van zulke termen en zie je het als een omschrijving zonder negatieve lading.
bekijk ook mijn VLOG over body confidence & self love
Photo by i yunmai & Jennifer Burk on Unsplash