Straks wordt winkelen in Europa een heel stuk makkelijker met de nieuwe Europese standaard voor maatindicatie
In Nederland draag je deze maat. Heeft het een Italiaanse snit, pak dan maar 1 of meer maatjes groter. Shop je in Duitsland dan is alles weer iets te groot. Er is 25 jaar (!) gewerkt aan een internationale standaard voor maten binnen Europa en die is vorige week eindelijk gepubliceerd (16 november 2017).
tevreden klanten, minder kosten
Wat zo handig is aan een eenduidig maatsysteem is dat je makkelijker kunt slagen. Dit zal moeten resulteren in meer tevreden klanten en dus minder retouren. Zeker voor webshops is dat natuurlijk een grote plus. Een tevreden klant maakt meer omzet, plus minder retourneren bespaart ook een hoop geld (en tijd) voor beide partijen.
hoe werkt de maatindicatie?
De maat die er straks gehanteerd wordt slaat op de omgangsmaten van het lichaam. Het aantal centimeters van een bepaald lichaamsdeel wordt de aanduiding van de maat. Wanneer je een t-shirt koopt, dan is je maat je eigen borstomtrek. In welk land je dan ook bent, deze centimeters vertellen welke maat je hebt. Je hoeft geen rekening te houden met het land, de bouw van de mensen of bang zijn dat je het niet past. Bij een broek zal het slaan op de heupomtrek.
Deze maatindicatie is een logische oplossing, maar het doorvoeren bleek wat lastiger. Patroon-technisch worden maten ook op die manier aangehouden en is het daarom logisch dat dit wordt gehanteerd. Het is meetbaar, internationaal toepasbaar en ook makkelijk te onthouden voor de consument. En zo nieuw is het niet, je herkent het misschien wel van de maattabel die je vind op de webshops. Hier lees je wat de omvang is in centimeters of inches, hoe op te meten en welke lengte het kledingstuk heeft.
Dit jaar, in December 2017 gaat de nieuwe Europese standaard al in. Deze standaard is niet verplicht, maar het wordt wel gestimuleerd om te gaan gebruiken. Schijnbaar werken verschillende grote retailers al op deze manier, of een deel ervan.
Modint heeft een belangrijke rol gespeeld in het tot stand komen van de nieuwe standaard. We hebben samen met leden en experts hard gewerkt aan het samenbrengen van de verschillende meningen en technische expertise. Verder speelt Modint een sleutelrol in het implementatieproces bij haar aangesloten leden.
de perfecte pasvorm
Het nieuwe systeem zal wat voeten in de aarde hebben. Alle merken hebben een eigen pasvorm, een eigen standaard. Labels, hangtags, kassa systemen, barcodes, alles zal aangepast moeten worden. Ook hebben veel bedrijven basic blocks; standaard patronen die ze als basis gebruiken voor een nieuw product. Als de maatvoering van een merk klopt dan zou het geen probleem moeten zijn om deze standaard om te zetten. Maar hoe gaan ze dat doen met maataanduidingen voor small, medium, large, enzovoorts?
meneer Berlage
Lang, lang geleden toen ik studeerde aan het AMFI kreeg ik les van meneer Berlage. Hij leerde ons alles over pasvorm en patronen. Destijds sprak hij al over dit systeem en dat ze er al jaren aan werkten om een uniform systeem op te zetten binnen Europa. Ik ben benieuwd wat hij er van vind! In de afgelopen tien jaar heb ik bij verschillende merken gewerkt en heb ik de laatste jaren ook veel bezig geweest met maatvoering. Het is soms heel logisch, maar soms ook heel complex. Vol spanning kijk ik uit naar de merken die hun maatvoering aanpassen op dit systeem.
bron: Modint
Sheila
november 26, 2017Hmmm…dan moet ik mezelf dus opmeten en ook nog onthouden. Ik vind de verschillende maten eigenlijk wel prima. Maar dat komt misschien omdat ik door het reizen ondertussen weet wat gangbaar is per land. Waarbij ik me het meeste verbaas over Amerika. Dat maatje S daar voor ons gewoon al bijna een L is. Terwijl je in Italië beter een M kan kopen als je eigen maat dus een S is. Maar goed, ik kan me in het algemeen voorstellen dat het veel logischer is als iedereen gewoon dezelfde maat hanteert.