In fabric facts draait het om de feiten en fabels over stoffen. Wat zijn tencel & lyocell voor stoffen en hoe wordt het gemaakt?
Een stof die vaak gepaard gaat met de term ‘duurzaam’ en ‘natuurlijk materiaal’. Maar wat is tencel nu eigenlijk, of lyocell? Om de grootste verwarring maar meteen te tackelen, lycoell is de stof en tencel is de merknaam ervan. Net als dat lycra gewoon de merknaam is voor elasthaan in stoffen. Voor het gemak schrijf ik dus over lyocell.
wat is lyocell?
Het is een stof die gemaakt wordt van man-made fibres oftewel, gemaakt van gemaakte ingrediënten die niet in de natuur voorkomen. Je zou dus kunnen zeggen, van synthetisch vezels. En toch is het een duurzaam, natuurlijk materiaal. Hoe zit dat nu? Het wordt gemaakt van cellulose wat wordt gewonnen uit hout.
is lyocell hetzelfde als viscose?
Op veel vlakken lijken viscose en lyocell erg op elkaar, maar het verwerkingsproces is dusdanig anders dat het beide andere stoffen zijn. Wel soortgelijk met veelal dezelfde eigenschappen. Het is kort gezegd heel simpel, voor viscose wordt het viscose proces gebruikt. Hier lees je daar meer over. Voor lyocell is er -je raadt het al- het lyocell proces.
hoe wordt lyocell gemaakt?
Stoffen gemaakt van cellulose komt van planten, of in dit geval van hout. Het hout -indien er sprak is van Tencel- wordt gewonnen uit duurzame bossen, veelal eucalyptusbomen. Hieruit wordt pulp gewonnen en deze moet eerst worden opgelost om er vervolgens met behulp van een spinneret er draden van te maken. Deze worden vervolgens weer fijngehakt in korte stukjes en vervolgens worden er garens van gesponnen.
Bij viscose is het maken van de dragen een chemisch proces met veel afval. Bij het proces van lyocell worden er ook ingrediënten toegevoegd om de juiste vezels te verkrijgen, alleen wordt dit allemaal opgevangen en hergebruikt, zo’n 99%. Het afval wat wel vrij komt is niet schadelijk voor het milieu. Hierdoor is het een zeer milieuvriendelijke manier van produceren. Dit is dan meteen het grote verschil tussen viscose en lyocell.
Ook de vezels van lyocell worden gebleekt, maar hiervoor is een chloorvrije methode ontwikkeld. De naam van de stof is lyocell, maar wanneer we over tencel spreken dat zit er een bepaalde kwaliteitsgarantie aan. Dat heeft ook direct te maken met hoe de stof gemaakt wordt en de garantie van de milieuvriendelijke methode.
andere benamingen voor lyocell:
Tencel is de merknaam voor deze specifieke soort lycocell. Wanneer het niet volledig op deze manier geproduceerd wordt, dan kun je deze alternatieven lezen op het etiket:
- lyocell
- lezing lyocell
- tencel
- NewCell
wist je dat? lyocell..
- zo ontzettend sterk is (sterker dan katoen) maar wel heel erg zacht en makkelijk strijkbaar
- is officieel een duurzame stof, met name Tencel
- heeft het Europese Ecolabel doordat het milieuvriendelijk is
- is gelijk aan viscose, alleen dan echt duurzaam en een veel milieubewustere keuze
- zo goed vocht opneemt dat bacteriën zich haast niet nestelen in de stof
- aan het unieke productieproces van Tencel werd de Europese Prijs voor het Milieu toegekend door de Europese Unie
Lees ook: fabric facts over viscose
Photo by Karly Santiago & Rose Elena Unsplash // bron afbeelding: boek Clothing Technology, from fibre to fashion
cm.v.dijk
augustus 14, 2020Was interessant. Ik zal meer naar Tencil producten zoeken.
Josine Wille
juni 27, 2018Dank je!
Annerie
juni 26, 2018Ik vroeg me dit juist af toen ik laatst aan het shoppen was. Fijne informatieve post!
Angela
juni 12, 2018Handige blog! Weer wat nieuws geleerd.