Hoe wordt linnen gemaakt en waarom is het de meest duurzame keuze? In fabric facts lees je waarom linnen kleding een goede keuze is
In deze fabric facts vertel ik je alles over linnen. Het is één van de oudste stoffen, die al gebruikt werd ver voor onze jaartelling begon. Een typisch Europese stof die weinig nodig heeft in het proces om tot stof te worden geweven. Waarom is deze stof nog steeds zo populair, waar komt het vandaan en hoe wordt het gemaakt? Bovendien, waarom is het de meest duurzame keuze?
wat is linnen?
Linnen is een stof gemaakt van de vlasplant, ook wel flax genoemd. Het heeft een structuur dankzij de robuuste garens. Hierdoor heeft het een grove uitstraling, maar het is wel heel zacht en gaat lang mee. Dit materiaal wordt gebruikt voor kleding, maar ook voor meubels, canvasdoeken als basis voor schilderijen of andere producten zoals touw of papier.
Doorgaans zijn het simpele geweven stoffen omdat de vezels niet elastisch zijn, dus zijn ze minder geschikt voor complexere stoffen. Er bestaan ook tricot linnen stoffen die gebreid worden in plaats van geweven. De stof is oorspronkelijk beige tot licht bruin van kleur, maar kan ook geverfd worden en staat er om bekend dan goed de kleur vast te houden.
Linnen heeft als kenmerk dat het licht is in gewicht en draagt daarom ideaal bij warmte, want het ademt en reguleert de warmte goed. Het neemt heel goed vocht op, zodat het je lijf koel blijft bij hitte. Met name gewassen linnen is een sterke stof en gaat lang mee doordat het een hoge slijtweerstand heeft.
1lin·nen (het; o) 1 weefsel van vlas of hennep 2 linnengoed
tip je kunt linnen het beste strijken als het nog nat is. Zonder stoom en binnenstebuiten licht opstrijken. Om energie te besparen kun je het ook glad strijken met de hand wanneer het nog nat is en dan recht ophangen op een lijn of een hangetje.
hoe wordt linnen gemaakt?
Linnen wordt gemaakt van de vezels van de vlasplant: een prachtige plant met magisch blauwe bloemetjes zoals te zien op de foto hieronder. De basis van de vlasplant is lijnzaad, die in het voorjaar wordt gepland met als resultaat aan het einde van de zomer te oogsten, na zo’n honderd dagen. Het groeit vooral in Europa en heeft relatief weinig grond nodig.
De planten worden met wortel en al geoogst want de vezels lopen door de hele plant, zo gaat niets verloren. Ze worden verspreid over het land zodat het weer z’n werk kan doen. Het wordt regelmatig gedraaid, wat roten wordt genoemd. Zo’n zes weken lang zal door regen, dauw en zon de pectine afbreken die de vezels vasthouden aan het hout. Het weer tijdens deze periode zorgt ervoor welke typische kleur het linnen krijgt.
Vervolgens wordt het gedroogd en worden de vezels gescheiden van het stro, dit heet zwingelen en hekelen. Zo worden de zaden van de plant gescheiden en worden de korte vezels apart gehouden, hier kan touw, (dieren)voeding, papier of isolatiemateriaal van worden gemaakt. De lange vezels die over blijven worden gebruikt voor het maken van stoffen door te spinnen. Het lijnzaad kan opnieuw gebruikt worden, of er wordt olie van gemaakt en ook voor voeding en cosmetica.
zero waste & lage ecologische voetafdruk
Bij de productie van linnen wordt de hele plant gebruikt. Het is een natuurlijk proces waarbij geen chemicaliën gebruikt worden. Ook zijn er (bijna) geen bestrijdingsmiddelen nodig omdat de plant een natuurlijke afweer heeft tegen pesticide. Van alle stoffen is dit de meest ecologische methode. Als de garens in Europa worden geweven of gebreid tot stof en vervolgens ook de productie van bijvoorbeeld kleding in Europa plaatsvind, dan scheelt dat ook in transport. tip: wil je zeker zijn dat er geen chemicaliën gebruikt zijn, check dan of de stof het GOTS certificaat heeft.
waarom is linnen de duurzaamste keuze?
Voordat je een plantje hebt veranderd in stof, is er heel wat nodig. Van alle natuurlijke stoffen zijn linnen en hennep de meest ecologische opties omdat het proces het minste afval kent, weinig tot geen chemicaliën of pesticide en daarnaast is het sterk en gaat het lang mee.
het productie proces kent geen zware ecologische voetafdruk:
- de vlasplant heeft weinig nodig – er is bijna geen kunstmest of pesticiden nodig. De plant neemt veel CO2 op en helpt de lucht te zuiveren. Het is een ideale plant want het groeit goed op arme grond.
- de hele plant wordt gebruikt – Wanneer het vlas rijp is wordt het geoogst met plant en wortel, dus de hele plant wordt gebruikt.
- natuurlijk productie proces – door regen, dauw en zon wordt het verwerkingsproces opgestart. Hiervoor is geen transport nodig want het gebeurd op het land, er is geen extra irrigatie nodig want de natuur doet haar werk.
Niet alle linnen stoffen zijn een verstandige keuze, want er is ook veel gebleekt linnen. Dat is heel simpel te herkennen: al het witte linnen is gebleekt.
12x voordelen van linnen
Natuurlijke materialen zijn natuurproducten, maar het productieproces heeft ook invloed op hoe duurzaam een product is. Net als de functionaliteit overigens. Over linnen wordt geklaagd dat het zo kreukelt, maar als je alle voordelen leest dan neem je de kreukels wel voor lief:
- linnen is licht in gewicht en draagt dus comfortabeler
- het is hypoallergeen en antibacterieel
- het is anti statisch
- het absorbeert vocht en ademt goed
- een natuurlijke resistent tegen motten
- het is drie keer zo sterk als katoen
- gewassen linnen wordt sterker na het wassen; iets wat bij geen enkele andere stof het geval is
- linnen heeft een hoge slijtvastigheid en kan zo’n dertig jaar mee gaan
- er is minder grond nodig bij de productie van linnen dan van katoen
- het heeft een zero waste productie proces
- er is aanzienlijk minder energie nodig bij de productie van linnen vergeleken met andere stoffen
- linnen is biologisch afbreekbaar; het zou volledig gecomposteerd zijn na 6 maanden in volle grond
lees ook alles over:
- tencel & lyocell en waarom dit duurzamer is dan viscose
- viscose waarom dit de beste stof is om te dragen in de zomer
bron: 100 dagen linnen