Online shoppen kan zo overweldigend zijn. Waar moet je beginnen en hoe worstel je jezelf door al die duizenden kledingstukken heen? De beste tips en trucs voor online shoppen lees je hier
Natuurlijk is gezellig met een vriendin de stad in veel leuker dan online shoppen. Ook heeft de gemiddelde winkelier het al zwaar genoeg en moeten we absoluut blijven shoppen in echte winkels en winkelstraten. Toch is niet altijd alles te vinden, zeker niet wanneer je een specifieke maat hebt of een bepaald product zoekt.
- waar moet je zoeken?
- hoe vind je wat je zoekt?
- waar moet je op letten bij online shoppen?
Persoonlijk shop ik al online sinds de dag dat het kan en vind ik het heel erg prettig. Toch merk ik dat veel vrouwen (en mannen) het nog uit de weg gaan. Het kan soms ook overweldigend zijn, waar begin je en hoe zoek je? Ik help je op weg.
weet waar je zoekt
Het klinkt misschien logisch, maar weten wáár je moet zoeken kan soms best lastig zijn. Dat heeft te maken met wat je nodig hebt uiteraard, maar ook met het aanbod. Wanneer je nooit online shopt, ken je wellicht ook niet alle webshops. Neem de tijd om te onderzoeken waar je iets kunt kopen.
- Ken je het merk? Kijk dan op de website, vaak hebben ze een eigen webshop. Zo niet dan vind je vaak een verkooppunt of store locator, dat geldt vaak ook voor webshops.
- Google is je beste vriend! Typ kernwoorden in en bekijk het aanbod. Klik door op verschillende websites of bekijk overzichten.
- Zoek het product op merknaam, artikelnummer, omschrijving, kleur of welke informatie dan ook relevant is. Zo kom je er niet alleen achter waar het te koop is, maar vind je soms ook de juiste omschrijving of naam waardoor je nog makkelijker kunt zoeken.
- Vaak is er wel een review geschreven over een product of merk. Ook vind je recensies op een forum of social media. Lees blogs of bekijk recensies op YouTube, door ervaringen van anderen te horen kun je misschien makkelijker slagen en weet je ook waar. Nog niet alles is online te koop en soms vind je de handigste dingen gewoon op de onderste plank bij het kruidvat bijvoorbeeld!
lees ook: de volledige lijst met plussize proof shop adressen
zo wordt zoeken makkelijker
Wanneer je op een site bent waar je wilt zoeken, is het makkelijkste om enkele filters toe te passen. Zo hoef je niet door de hele winkelvoorraad heen en zie je alleen wat je wilt zien. Hoe je dat doet? Ik ga voor gemakshalve even uit van kleding in mijn voorbeeld.
- Selecteer man, vrouw, kids, schoenen of accessories
- Sorteer op een sub categorie. Bij dameskleding is dit vaak reguliere collectie, zwangerschapskleding, plussize of curves, petite enzovoorts. Val je hier net allemaal buiten, selecteer dan niks
- Kies je maat. Let op dat je verder kijkt dan alleen je maat, klik bijvoorbeeld ook een maatje groter of kleiner aan en check of er ook XL-maten tussen staan. Vergeet deze niet!
- Kies je budget. Op sommige multi brand webshops heb je items variërend van 19€ tot 399€. Bepaal wat je maximaal wilt uitgeven, of sla deze over.
- Zoek specifiek op artikel. Dus zoek je een broek, kies dan voor alle broeken. Of rokken, of jurkje, enzovoorts. Of specifiek op materiaal, bijvoorbeeld als je geen synthetisch wilt.
Een voorbeeld: op Wehkamp hebben ze wel 2976 jurkjes voor vrouwen vandaag, zoals hier te zien is. Zie wat er gebeurd nadat ik de filters aanzet op mijn voorkeuren (maat 48, 4xl, standaard- en grote maten, kleur rood) en nu zijn er nog 46 jurkjes te vinden, zie hier. Dat scheelt dus een hoop gescroll! Zit je vaak tussen 2 of 3 maten in, kies dan al deze maten.
de addertjes der online shoppen
Iedereen kan een webshop beginnen. Met dat in gedachte kan er dus ook een heleboel mis gaan! Het is dus heel belangrijk dat je goed oplet waar je shopt en wat de voorwaarden zijn. Heel moeilijk is dat niet, het is een kwestie van controleren waar je shopt.
retourneren: check voordat je bestelt wat de voorwaarden van je aankoop zijn. In Nederland is het wettelijk verplicht dat alle online aankopen binnen 14 dagen geretourneerd mogen worden. Je betaalt dan retourkosten en krijg je bezorgkosten gecrediteerd, of andersom. Bij buitenlandse bedrijven kan het zijn dat je zelf de retourkosten betaalt (en dat kan flink oplopen!).
betalingen: webshops accepteren verschillende betalingsmogelijkheden. Wanneer je kiest voor een service met achteraf betalen, dan ben je zelf verantwoordelijk om tijdig te betalen. Sommige webshops sturen geen herinnering, of alleen per mail (en die kan in je junkmail terecht komen), hou dit goed in de gaten. Betaal je met credit card of iDeal dan krijg je je geld terug gestort nadat de retor is verwerkt. Hou er rekening mee dat dit soms enkele weken kan duren.
veilig shoppen: check of de webshop een thuiswinkel waarborg heeft. Dit kun je op verschillende manieren controleren. Klik op het logo op de webshop en check of ze op deze lijst staan. Naast deze lijst lees je ook veel tips om een webshop te controleren.
When it’s too good to be true.. Wanneer het zo goedkoop is of zo aantrekkelijk gemaakt wordt, dan is de kans groot dat je genept wordt.
slim shoppen
Tot slot nog een paar tips om het online shoppen nog leuker te maken! Het voordeel aan online shoppen is dat het aanbod meestal veel groter is, dan de winkel om de hoek.
TIP Op de meeste webshops en winkel apps kun je inloggen. Wanneer je dit hebt gedaan kun je een favorieten lijst bijhouden. Ik doe dit altijd met items die ik te prijzig vind, of waar ik over twijfel. Wanneer er sale is, zie je direct bij je favorieten of deze afgeprijsd zijn. Ook pre-shop ik wel eens op deze manier, wanneer ik mijn bestelling niet wil afronden.
Schrijf je in op nieuwsbrieven van je favoriete webshops. Leuke nieuwtjes maar ook goede aanbiedingen ontvangt je dan als eerste. Sommige webshops zijn ook heel actief op social media, kijk wat je het prettigste vind. Je wordt op die manier geïnspireerd en op de hoogte gehouden van nieuwe collecties.
Photo by freestocks.org on Unsplash