In fabric facts draait het om de feiten en fabels over stoffen. Viscose, wat is het, hoe wordt het gemaakt en waarom is het zo’n fijne stof, met name op warme dagen?
Niet alleen het modebeeld veranderd elk seizoen, ook de ontwikkeling van materialen gaat door. Eén van de prettigste stoffen is viscose, dus daar begin ik de eerste fabric facts mee. Wat is viscose nu precies? Hoe wordt het gemaakt en waarvan? Waarom is het zo’n fijne stof om te dragen? In mijn werkverleden heb ik veel met viscose gewerkt, een mooie kwaliteit die prettig draagt en ook nog eens heel mooi valt. Laten we ons eens verdiepen in deze stof.
HOE WORDT VISCOSE GEMAAKT?
Viscose is een natuurlijk materiaal, maar is niet direct afkomstig uit de natuur zoals katoen, linnen of zijde. Het wordt dan ook wel een semi-natuurlijke vezel genoemd, omdat het bewerkingsproces een chemisch proces is met natuurlijke grondstoffen. Net als bij synthetische stoffen is viscose een man-made materiaal wat tot stand komt door drie stappen. Allereerst wordt de grondstof omgezet tot een vloeistof. Vervolgens worden er garens van gemaakt met behulp van een spinneret waarna er een behandeling volgt waardoor het draden worden, een vaste substantie.
Viscose komt van houtvezels van eucalyptus, pijnbomen of beukenhout. Natuurlijk kun je niet een trui breien van hout vezels, dus moet het eerst worden verwerkt naar garens. De houtvezels worden klein gemaakt in de grootte van luciferstokjes. Bij de hout vezels worden chemicaliën toegevoegd, wat vervolgens geperst wordt om het vocht en niet-bruikbare deeltjes eruit te halen.
Het product wordt vloeibaar gemaakt met een speciaal process waardoor het cellulose wordt. Dit is een stroperige substantie, die vervolgens door fijne spinnerets gaat waardoor het veranderd in fijne deeltjes. Dit gaat dan in een bad met zwavelzuur waardoor de draden hun vaste vorm krijgen en niet uit elkaar vallen. Na het halen door het spinneret en te trekken, vormen er draden en wordt het om een spoel gewonden. Vervolgens wordt het gereinigd zodat alle chemicaliën eruit gewassen worden. Door dit proces wordt de structuur gelijk aan katoen, maar is minder sterk doordat de individuele vezels kleiner zijn.
Andere benamingen voor viscose zijn:
- modal
- rayon
- kunstzijde
- cupro
- lyocell (merknaam Tencel) *
Zoals je leest is viscose dus een product met natuurlijke grondstoffen, alleen het proces om het te maken is dat niet. Tencel is iets anders, maar daarover meer in een volgend artikel.
lees ook: wat is tencel en lyocell?
WAT VOOR STOFFEN ZIJN GEMAAKT VAN VISCOSE?
Wat is viscose nu precies? Als het gaat om draagbaarheid dan is het vergelijkbaar met katoen. Het neemt net als katoen veel vocht op zonder dat het klam aanvoelt. Viscose is niet goed isolerend, wat betekent dat het heerlijk koel draagt maar dus niet je warmer houdt in de winter. Het heeft een soepele valling, en een licht gewicht.
In stoffenland wordt er een onderscheid gemaakt in tricot (t-shirt stof of ook wel jersey genoemd) en geweven (blouses, broeken stof). Er zijn zowel tricot als geweven stoffen in viscose verkrijgbaar, ook is het een (onderdeel) van breisels. Het wordt vaak gemengd met wol, katoen of synthetische stoffen. Dit voor een lagere prijs, maar ook soms om een stof licht en soepel(er) te maken, bijvoorbeeld met wol.
WIST JE DAT.. VISCOSE
- het in eerste instantie ontwikkelt is als alternatief voor zijde
- het ontwikkelingsproces dateert terug naar 1664
- krimpt in de was, soms wel een hele maat (2-5%). Wanneer je het kledingstuk strijkt krijgt het weer de oude lengte weer terug.
- draagt heel comfortabel, net als katoen en linnen en is dus ideaal in de zomer. Het houdt geen warmte vast en absorbeert vocht
- kan ook voorkomen in een gemengde samenstelling. Zo zijn veel dames pantalons vaak van polyester, viscose en elasthaan gemaakt. Maar ook t-shirts vindt je in viscose katoen, viscose elasthaan of met andere garens, als polyamide of polyester.
- heeft de neiging om te pillen. Die kleine balletjes op kleding. Er is een verschil in kwaliteit van viscose, dat heeft te maken hoe de stof in eerste instantie is gebreid of geweven.
Photo by Karly Santiago on Unsplash // bron afbeelding: boek Clothing Technology, from fibre to fashion