Vliegen brengt vragen los, maar wanneer je dik bent komen er meer vragen bij. Pas ik wel in de stoel? En krijg ik de gordel wel om?
Door de jaren heen heb ik veel gereisd, zowel zakelijk als privé. Elke drie maanden zat ik wel in een vliegtuig, naar China, Hong Kong en India. Vaak genoeg heb ik voor vertrek enorm gebaald dat ik dik ben en vroeg ik me telkens weer af: pas ik wel in die stoel? Toch ging ik elke keer weer vliegen en heb ook eens meegemaakt dat ik er niet in paste. Met regelmaat krijg ik de riem niet dicht. Ik reis nog steeds graag, weliswaar minder verre bestemmingen en inclusief kind. Ik deel mijn ervaringen en vertel je mijn tips die ik door de jaren heen heb geleerd.
gordel te kort: simpele oplossing
Wanneer je gaat vliegen ben je verplicht de gordel te gebruiken bij het opstijgen en dalen tot aan de landing en soms bij turbulentie tussendoor ook. Het is dus belangrijk dat de gordel goed sluit en ook comfortabel genoeg zit. In sommige gevallen is de gordel te kort, je kunt dan bij het vliegtuigpersoneel een verlengstuk vragen. Dit klik je makkelijk aan de gordel waardoor deze makkelijk(er) dicht gaat. Een andere optie is om deze zelf mee te nemen, schaf dan je eigen verlengstuk aan. Wist je dat gordels slijten en dat dichtgaan soms wel lukt en soms niet, of je nu dik bent of niet. In plaats van vervangen, knippen ze een stuk af en verzetten ze de gesp. Hierdoor kan er verschil zitten tussen de lengtes van riemen.
pas ik wel in de stoel?
Voor mij is de grootste stress factor of ik wel in de stoel pas, in de breedte. Welke maat ik ook heb gehad, dik was ik altijd maar elke airline is weer anders. Zeker wanneer ik alleen reis vind ik dat spannend. Tijdens een binnenlandse vlucht in Thailand heb ik meegemaakt dat ik echt niet in de stoel paste, ook niet schuin of op één bil. Mijn vriendin met haar maatje 38 gaf aan dat ze het smaller aanvoelde dan ze gewend is en vroeg de stewardess te komen. Ik kon wel door de grond zakken, maar de stewardess keek me aan en zei me dat ze hoe dan ook een oplossing zou vinden want veiligheid bij vliegen gaat voorop. Dat deed ze, we werden elders geplaatst waar de stoelen net iets breder waren. Niemand had het door, of zei er iets van. Geen gekke blikken, geen publiekelijk schandpaal, maar respectvol opgelost. Zoals het hoort.
lees ook: reismemories, op de bonnefooi naar India
Hetzelfde gebeurde eens met iemand die voor me zat tijdens een vlucht. Het vliegtuig was vol maar toch zorgden ze ervoor bij KLM dat ze comfortabel kon vliegen. Goed om te weten, doorgaans wordt een tweede stoel niet gratis aangeboden als je er niet in past. Als je denkt dit nodig te hebben dan kun je het beste met de klantenservice bellen. De meeste airlines bieden je een korting aan voor de tweede stoel of je kunt achteraf de korting nog aanvragen. Veiligheid is het belangrijkste in dit geval, dus als je twijfelt check het van te voren. Indien er geen plek is in de door jou gekozen klasse en je hebt echt een tweede stoel nodig, dan kan het zijn dat je niet mee mag. bedenk goed: het gaat om je veiligheid en niet omdat je dik bent. Twijfel je, bel de klantenservice van de airline waar je mee vliegt. Door de telefoon kan niemand je zien en je hoeft je naam niet te vermelden.
tip: kies de juiste stoel
Wat ik heb geleerd is dat het belangrijk is om de juiste stoel te kiezen. Tijdens het boeken kun je aangeven welke stoel je voorkeur heeft (in sommige gevallen betekent dat bijbetalen of tijdig inchecken). Dit is mijn checklist:
do’s
- reserveer een stoel tijdens het boeken van je vlucht of zet je wekker om als eerste in te checken
- upgrade en kies een stoel met extra (been)ruimte
- neem een riemverlengstuk mee
- check het type toestel voor stoel informatie
- geld geen issue, boek dan business class
don’ts
- ga niet op de eerste (of voorste) rij zitten
- boek geen stoel bij de nooduitgang
- prop jezelf niet in een te kleine riem
over het algemeen is een vliegtuigstoel 43 cm – of een stoel goed zit kun uitproberen met een kuipstoel. Meet deze op en check of het past. Bij twijfel, bel met de klantenservice van je airline en check je opties. Bij de meeste stoelen kan de zijleuning omhoog waardoor je iets meer ruimte hebt.
over het algemeen is een vliegtuigstoel 43 cm, de beenruimte verschilt per stoel
deze stoel kies ik
Wanneer ik ga vliegen boek ik altijd een stoel redelijk vooraan, bijvoorbeeld economy comfort of een iets duurdere stoel. Zelf zit ik graag bij het raam want dat geeft me meer bewegingsruimte (nu ben ik 1.70 m) dus als je erg lang bent dan is een gangpad stoel wellicht toch fijner. De leuning kan in de meeste gevallen om hoog, dan kun je dat tijdens de reis omhoog doen. Zeker handig als je met iemand reist die je kent. Als eerste check ik de riem en zodra er vliegtuigpersoneel langskomt dan vraag ik om een verlengstuk. Dusver krijg ik altijd een vriendelijk en subtiel antwoord. Wil je niet dat je mede reizigers het horen? Vraag dan het verlengstuk direct wanneer je het vliegtuig in stapt en vertel je stoel nummer. Veiligheid is voor hen het belangrijkste aan boord.
- heb je geld genoeg boek dan een business class stoel, deze zijn veel ruimer en breder. Ook de beenruimte is aanzienlijk meer en je kunt je vrijer bewegen.
- de stoelen op de eerste rij -of de voorste rij halverwege het toestel) hebben enorm veel beenruimte maar jammergenoeg ook het tafeltje ingebouwd in de armleuning. Hierdoor is de stoel smaller dan de stoelen vanaf de tweede rij. Ook geeft deze stoel ‘niet mee’, je kunt nog wat bil kwijt onder de leuning maar niet als deze dicht is zoals op de voorste rij.
- de nooduitgang is een speciale stoel met vaak veel beenruimte en daardoor erg populair. Echter, je moet kortgezegde top fit zijn om daar te mogen zitten, geen verlengstuk nodig hebben en ook mag je niet in verwachting zijn of minder valide.
- de stoelen met meer beenruimte hebben ook meer ruimte voor het tafeltje. Deze kan bij het openklappen tegen je buik aan zitten.
stoel breedte per airline:
Je kunt de klantenservice van een airline bellen om te overleggen of je behoefte hebt aan een tweede stoel. Elke airline heeft daarvoor eigen regels en kosten. Bij sommige airlines mag je dan ook extra bagage meenemen en sommige niet, check dus altijd alle voorwaarden. Boek dus niet zo maar twee stoelen, maar check het met de klantenservice. Hier vind je meer informatie over de stoel breedtes per airline:
je bent het waard om die reis te boeken
Tot slot wil ik je meegeven dat je het waard bent om die reis te boeken en te gaan. Natuurlijk is het enorm spannend om te vliegen, die stomme stoelbreedtes en die korte riemen, maar dat is maar een klein deel van je reis. Dat de standaard maat stoelen niet bij ons lichaam past, betekent het niet dat het onmogelijk is. De reis die je maakt is zoveel meer dan alleen die stoelen, je gaat nieuwe plekken ontdekken, mooie dingen zien en fijne herinneringen maken. Ook als je dik bent mag je genieten van mooie reizen.
met dank aan fatshionista voor haar input
volg je me op instagram?
lees ook
vliegen met baby: de beste tips
lees ook
plus size shopping walhalla