India op de bonnefooi, één van ons meest avontuurlijke reizen ooit! We begonnen in Delhi en eindigden in Mumbai met heel wat tussenstops

Ruim tien jaar lang heb ik mijn vakanties doorgebracht in Azië, of voor werk door fabrieken en kantoren gelopen. In reis memoires deel ik anekdotes en verhalen over deze reizen.

Als je me twintig jaar geleden had gevraagd welk land ik nooit naartoe zou willen dan had ik zeker India genoemd. Het trok me totaal niet, totdat ik er voor werk heen ging. Sinds die ene reis ben om; wat een prachtig kleurrijk land is het.

Na jarenlang werken raak je vanzelf bevriend met sommige mensen. Eén van deze vrienden ging trouwen en wij werden uitgenodigd. Een goede reden om Dennis mee te nemen op reis naar India en onze vakantie daar door te brengen. Op avontuur naar India! En dat is het ook geweest. In 2012 maakten we deze reis. We vlogen met KLM operated by Delta naar New Delhi en terug vanaf Mumbai (Bombay).

India op de bonnefooi (geen aanrader)

Wanneer wij op reis gingen in Azië boekten we een vlucht en gingen op pad. Soms boekten we voor de eerste nacht een accommodatie afhankelijk van de reisperiode, in verband met hoogseizoen. We vinden het leuk om ons te laten verrassen en zo vrij te blijven om iets langer te blijven of eerder te vertrekken. De route wordt bepaald door wat we persé willen zien, bezoeken of doen. In dit geval zou onze reis eindigen in Goa, waar de bruiloft plaats zou vinden, waarna we nog even in Mumbai zouden blijven voor vertrek naar huis. We zijn ook in andwrw bekende plaatsen van India geweest, als Delhi, Agra, Pushkar en Jaipur.

New Delhi, de stad van Mahatma Gandhi

Vluchten gaan direct van Amsterdam naar India. We startten onze reis in New Delhi waar we begonnen met een stedentrip. We verbleven in de (inmiddels zeer bekende) wijk Paharganj. Eén van de belangrijkste dingen die ik wilde bezoeken in New Delhi was het museum over Mahatma Gandhi. Ik vind hem zo’n inspiratie en ik wilde graag zijn verhaal lezen. Daarnaast hebben we de toeristische sightseeing gedaan, hierbij reis je ook door de stad heen en zie je veel.

twee dagen in Delhi, wat te doen
– bezoek het museum over Mahatma Gandhi
– bezoek de Red Fort
– bezoek Humayun’s tombe

wat inmiddels ook tof is om te doen:
– fiets tocht door New Delhi
– bezoek de Lotus Tempel

De hotels waar wij verbleven zijn geen echte aanraders; destijds prima maar nu zijn er betere opties. Als je een hotel zoekt in New Delhi check dan vooral de recensies want in India wil je wel op een fijne plek zitten, voor veiligheid en hygiene. Ik boek al jarenlang 80% van de hotels via booking.com en kies dan voor een 8 of hoger. Bekijk ook goed de wijk waar je verblijft in verband met veiligheid.

een treinkaartje koop je niet zo maar (en daar kwamen we te laat achter)

Net als de accomodaties boeken we ook nooit het transport vooruit; want overal waar we kwamen was dat wel te doen. Of je nam een taxi. India is toch iets groter dan de andere landen en dus was die taxi niet altijd een optie. We besloten ook per trein te reizen, maar dat had meer voeten in de aarde dan we ooit verwacht hadden.

De dag voor ons vertrek sprak ik een goede Indiase vriend en vertelde over onze reis naar de volgende bestemming. Vol trots vertelde ik dat we per trein zouden gaan en hij vroeg ons of we tijdig geboekt hadden. Geboekt? Nee, we kopen toch gewoon een kaartje? Ai. Nee dus, je moet kaartjes boeken en als je dat niet hebt gedaan dan kun je op de wachtlijst; ’s morgens staat er dan een lijstje op het perron met de namen die mee mogen.

lees ook: onze eerste vliegreis sinds de covid-19 uitbraak

Stress; we gingen naar het station om ons op de lijst te zetten en de volgende dag gingen we bepakt met koffers naar het perron. Eén van ons stond op de lijst, de ander niet. Eén kaartje, yes! Al snel werden we opgemerkt door ‘een werknemer van het station’ die ons zou helpen. Je raadt het al; van reisbureau naar kantoor, via een ander kantoor terug naar het perron en nog steeds geen treinkaartjes. Onze trein kwam er aan en we waren toch wel gestresst want we wilden mee. Incredible India..

“toen liet hij mijn koffer niet los. Zijn andere hand ging omhoog. Eerst betalen”

Hij vertelde ons de enige manier om te reizen: zeg dat je als vrouw niet alleen durft te reizen en dat je man mee moest maar geen kaartje heeft. Omdat we toeristen waren zou dat wel werken bevestigde hij. Hij wilde ons alsnog helpen het juiste perron te vinden anders zouden we te laat komen, door al het heen-en-weer-gesjees. Ah wat fijn; de man pakte mijn koffer op en begon te rennen, door alle mensenmassa’s heen die in en uit treinen stapten midden in Delhi.

Dennis pakte zijn koffer en begon ook te rennen en ook ik hobbelde er achteraan. De trein begon al te rijden en we sprongen er nog net op tijd op. Vriendelijk bedankte ik de man voor het helpen, maar toen liet hij mijn koffer niet los. Zijn andere hand ging ophoog. Eerst betalen, dan krijg je je koffer of hij springt eruit met mijn koffer. Het kostte me zo’n €15,- Later zou de conducteur zorgelijk mopperen dat er weer toeristen zijn belazerd voor een maandsalaris. Die reis konden we om en om op een stoel zitten in 1e klas, want de rest was bezet. Het was een lange, lange reis maar we zagen veel van het Indiase landschap.

Delhi – Agra – Jaipur wordt ook wel de gouden driehoek genoemd

Taj Mahal, sprookjesachtig India

Wat bovenaan mijn wish list stond was de Taj Mahal bezoeken. Het is de mooiste plek waar ik ooit ben geweest; zo magisch, echt sprookjesachtig. Als je ooit naar India reist mag je dit niet overslaan. Het is een mausoleum gemaakt van wit marmer, omheind met een symmetrische tuin en ligt langs een zijrivier van de Ganges in Agra. Ooit gebouwd als laatste rustplek voor een vrouw die gestorven is in het kraambed, waarbij later haar man is bijgevoegd.

Wij gingen in de middag, het was erg druk maar zo groots dat we daar geen last van hadden. Na alles bekeken te hebben ging langzaam de zon onder, dat maakte het nog magischer. Het warme licht wat de Taj Mahal verlichtte gaf zo’n mooi beeld. Op onze weg terug liepen we door een toeristen straatje en kochten we als aandenken twee theelichtjes die nog steeds in ons huis staan.

fun fact iets wat vaker in Azië voorkomt, je betaalt als toerist een hogere entree prijs dan lokale bevolking.

Jaipur, de rode stad

Jaipur wordt ook wel de rode stad genoemd en dat is te zien. Het is een drukke stad maar tegelijkertijd heel mooi, echt overal is wat te zien. Ik vind het echt typisch India; alles kan en alles in vrede. In deze stad hebben we veel gezien en gedaan. Op aanraden van een andere toerist hebben we een gids gehuurd, die een eigen tuc-tuc heeft. Terwijl we door de stad scheurden vertelde hij allerlei verhalen, het was geweldig.

twee dagen in Jaipur, wat te doen
– neem een gids met tuc-tuc en laat je door de stad rijden
– bezoek het Astronomisch observatorium Jantar Mantar, dit ligt naar de City Palace en kun je ook bezoeken
– bezoek Palace of Winds
– ga lunchen of dineren Peacock Restaurant rooftop restaurant
– bezoek het Jaigarh Fort

Jaigarh Fort

dinner tip JaipurPeacock Restaurant van Hotel Pearl Palace dit fijne restaurant is een rooftop restaurant, wat erg leuk ingericht is en het eten is verrukkelijk. Het krijgt nog steeds heel goede recensies.

voor meer toffe rooftop restaurant check dit blog

Pushkar

Eén van plekken waar we langskwamen op onze doorreis was Pushkar en dus besloten we daar een paar dagen te blijven. Het kleine stadje stelt niet veel voor maar er is zoveel te zien en heeft honderden tempels. Eigenlijk wilde ik overnachten in een safaritent, maar helaas waren wij net voor het seizoen opende. Een goede vriend belde rond en kreeg het voor elkaar dat we voor een prikkie in een super-de-luxe hotel mochten overnachten.

lees ook: ga je op reis? Dit moet in je koffer!

Onze eerste dagen van luxe, luieren en niks doen. Maar ook bezoekjes aan een tempel, wandelen langs het meer en de lokale restaurantjes bezoeken. Zo gingen we wat drinken langs de Pushkar Lake en even wandelen. We kwamen iemand tegen die ons als een gids wilde vertellen over het meer en het verhaal erachter. Je mag dan achteraf betalen, naar eigen idee. Iets wat vaker voorkomt in Azië. Ook bezochten we de oudste tempel; bijzonder om te zien al werden wij ook als attractie bekeken door de lokale bevolking.

hotel tip Pushkar super-de-luxe Ananta Spa & resorts dit hotel is gebouwd in Balinese style en ligt vlakbij het centrum van Pushkar. Het heeft een prachtig uitzicht, een mooi zwembad en het eten in het restaurant is erg lekker. Oh en; heerlijk buiten douchen!

hotel tip pushkar ‘downtown’ Inn Seven Heaven is aan te raden. Het ziet er idyllisch uit, het eten is er lekker en de service is er erg goed. Het krijgt nog steeds erg goede recensies.

twee dagen in Pushkar, wat te doen
– wandel langs the Pushkar Lake, er is zoveel te zien en te bekijken
– bezoek de 2000 jaar oude tempel Brahma Temple (tas en camera mogen niet mee naar binnen)

ook leuk om te doen (maar hebben wij niet gedaan):
– bezoek de Sikh Temple even buiten het centrum
– ga naar de Camel fair in oktober of november, lees hier meer

Goa, strand & palmbomen

Dé badplaats van India, Goa. Na tweeënhalve week rondreizen door India werd het eindelijk tijd om te relaxen. We startten in het chique hotel waar de bruiloft gevierd werd, drie dagen lang. Het was een gigantisch feest, van pool party, tot tuinfeest met waarzeggers, henna, ijsjes, cocktails en suikerspinnen tot aan de traditionele ceremonies. Het was fantastisch om twee lieve mensen elkaar zo uitgebreid het ja-woord te zien geven. In verband met privacy deel ik geen foto’s van de bruiloft.

hotel tip Goa: Alila Diwa Goa
Dit luxe hotel heeft een prachtig zwembad die uitkijkt over de rijstvelden. Daarachter bevind zich het strand, op loopafstand. De kamers zijn groot, schoon en het eten is er fantastisch. Zeer luxe en van alle gemakken voorzien.

Het strand van Goa was in het voorseizoen rustig net als de strandtentjes. We hebben een scooter gehuurd en zijn zo alles gaan verkennen. Ook hier zijn veel Westerse invloeden, veelal vanuit de kerk van missionarissen die hier kwamen.

Wat ik heel graag wilde doen is overnachten in een tent. Dat kon op meerdere plekke, maar we waren net voor het hoogseizoen op reis en dus waren die accomodaties nog niet geopend. Mocht je zelf op reis gaan naar India dan is dit echt een aanrader; er zijn verschillende zeer luxe opties mogelijk.

Mumbai, mijn favoriete stad

De zakelijke reizen die ik altijd deed in India waren voornamelijk in en rond Mumbai. Zo reed ik vele uren rond van fabriek naar kantoor naar fabriek, samen met Indiase collega’s die me onderweg allerlei verhalen vertelden over het land en de geschiedenis. Het is een schiereiland, omringd met water met veel groen. Er zijn veel verschillende bouwstijlen, waaronder ook veel gebouwd door de Britten tijdens de koloniale bezetting.

de taxi’s vind ik zo leuk! Ze zijn alleen wel ontzettend vervuilend helaas; gelukkig zie je ze steeds minder

hotel tip mumbai tijdens mijn zakelijke reizen verbleef ik altijd in Hotel President. Tijdens onze reis zijn we hier ook verbleven omdat kleinere hotels wegens drukte allemaal volgeboekt waren. Dit hotel is schoon, geweldig ontbijt en twee restaurants, een gym en zwembad en heeft een centrale ligging. Het ligt vlakbij The Gateway of India en Colaba, een shop straat. Het is alleen niet zo gezellig als een boutique hotel.

twee dagen in Mumbai, wat te doen
– koop je souvenirs op de street market Colaba
– bekijk de grootste outdoor laundry; waar alle hotels hun was laten doen
– neem een ritje in een tuc-tuc, maar duidelijke afspraken vooraf
– bekijk de Gateway of India
– doe een drankje in het café van hotel The Taj Mahal Palace
– een wandeling langs de Marina Drive bij zonsondergang
– er zijn Bollywood tours
– bewonder de vele koloniale gebouwen

hotel tip mumbai super de luxe verblijven in Mumbai? The Taj Mahal Palace
Het hotel is welbekend, het ligt tegenover de Gateway of India, aan de zee en is een prachtig gebouw. De binnentuin, de chique kamers en prachtige decoratie maakt het een geweldige ervaring. Ik heb hier twee keer mogen verblijven; zo ontzettend mooi.

food

India is een land waar je op moet letten wat of waar je eet, om te voorkomen dat je ziek wordt. Het is ons wel eens overkomen maar niet in India gelukkig. We hebben dan ook weinig vers fruit of ongeprepareerde groentes gegeten. Van chique restaurants tot fijne kleinschalige bistrootjes, we hebben heerlijk gegeten. En eerlijk, ook echt genoten van het toeristen eten zoals buttered chicken en veel naan.

geen gebrek aan eettentjes

dinner tip Mumbai Trishna, Mumbai
Hier at ik diverse keren met collega’s onder het kopje “je moet alles een keer proberen” en dat klopte. Als een niet-viseter en vervolgens dolgraag terug wilt dan zegt dat genoeg. Geweldige krab heb ik hier gegeten en nog meer proeverijen.

dinner tip Mumbai Swati snacks, Mumbai
Een goede vriend nam ons mee naar zijn favoriete restaurant. Hij eet alleen vegan en dat restaurant maakt allerlei traditionele gerechten van heel India. Het was verrukkelijk en verrassend.

overal vind je stalletjes waar ze paan voor je klaarmaken

PAAN, een after-dinner traktatie #typischindia
Op elke hoek van de straat vind je zo’n kraampje, waar mensen een paan halen. Dit is een mix van ingrediënten in een blad verpakt, waar je op kauwt. Wat er precies in zit, geen idee, maar het varieert. Het kan ook met tabak bijvoorbeeld. Ik proefde de toeristen versie, die smaakte naar mint, geranium (of zoals ik denk dat dat smaakt) en honing.

voorkom een Delhi-belly

Ziek worden op reis is zo zonde; dagenlang in bed en ook nog ver van huis en haard is niet aan te raden. Zeker niet in een land als India! Dus voorkom een Delhi-belly zoals de toeristen dat noemen. Enkele tips:

  • koop altijd flesjes water, check of ze goed gesealed zijn
  • in India staat de productie datum op het eten en drinken; dus vergis je niet wanneer iets over datum is
  • eet alleen fruit wat nog in de schil zit; kant-en-klaar gesneden fruit of smoothies kun je beter vermijden, zelfs in grote chique hotels
  • wanneer je streetfood wilt eten, kies dan voor gebakken of gefrituurd eten.
  • let op; ze hebben in India een filter systeem en veel locals zullen je vertellen schoon water te hebben gebruikt. Wij Westerlingen kunnen vaak niet tegen dit water.

wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − negen =

1 Comment
  • Hanneke
    augustus 6, 2020

    WoW Josine… Práchtig reisverslag met leuke tips❣️Je had me wel van alles verteld, maar nu lees ik veel meer❣️❣️❣️Súper….