Misschien wel het meest ondergewaardeerde lichaamsdeel, de buik. Ook ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Met deze tips kan ook jij je buik leren accepteren
Terwijl ik dit artikel schrijf realiseer ik me dat ik niemand ken die hun buik ècht mooi vind. Er is altijd wel wat op aan te merken. Ik snap dat wel want in alle media zien we alleen maar datzelfde gladde, strakke buikje. Hoe kunnen we onze eigen buik nu accepteren als we dat nooit bij iemand anders terug zien? Ook ik heb er een haat-liefde verhouding mee, wat me duidelijker werd na het krijgen van een kindje, toen mijn lijf veranderde en ik opnieuw moest leren omgaan met hoe ik er uit zie versus zag. Toch hoef je geen zwangerschap te hebben meegemaakt om een andere buik dan de media standaard te hebben. Je hoeft geen excuus te hebben voor je buik om er uit te zien zoals het er uit ziet.
Met die gedachte plaats ik regelmatig foto’s van mijn bikini (en blote buik) op instagram, zo ook over dit onderwerp. Ik ben van mening dat wanneer je vaker andere vormen en maten ziet, je ook pas snapt dat niet iedereen hetzelfde is maar dat we wel allemaal oké zijn zoals we zijn. We zijn allemaal anders en mooi op onze eigen manier. Pas als we meer verschillende buiken zien in allerlei vormen, kleuren en maten, misschien wel zo eentje als die van onszelf, dan pas kunnen we wennen aan die verschillende lijven. Dat gebeurd niet als we altijd hetzelfde plaatje zien; wat we ook nog eens het ‘perfecte plaatje’ noemen. Kots.
“Josine, hoe kan ik m’n buik accepteren want het lukt me echt niet”
Een paar weken terug zat ik voor het eerst weer op het strand in mijn bikini. Wat was het fijn. Elk jaar merk ik dat ik meer gesterkt ben, want ook ik ben soms nog onzeker. Ik ben niet zo’n held als het om bloot gaat, noem me gerust preuts. Wanneer die eerste laagjes af gaan na de winter moet ik altijd even wennen. Aan mezelf en mijn blote lijf. Toch ‘doe ik het gewoon‘ en laat me niet tegenhouden door wat anderen vinden van mijn lichaam. Ik plaatste mijn foto op instagram naar aanleiding van de veelgevraagde vraag die elke zomer opnieuw gesteld wordt: “Josine, hoe kan ik m’n buik accepteren want het lukt me echt niet”. Het perfecte antwoord heb ik niet, ook heb ik geen toverstafje, maar ik heb wel fijne tips voor je:
tips om je buik te leren accepteren
- geloof in jezelf en je kracht
- wen zelf aan je blote lijf
- waardeer je buik voor wat het doet
- draag swimwear waar jij je goed in voelt
- gewoon doen!
- Wat zijn we toch ontzettend hard voor onszelf. Het waarderen van je buik is niet makkelijk en ook niet zo gepiept, maar het is wel echt mogelijk. Geloof in jezelf en je kracht en wen langzaam aan je eigen (blote) lijf.
- Loop eens wat langer rond in je blootje na het afdrogen uit de douche, of trek alleen je ondergoed en wacht nog even met aankleden. Neem zo nu en dan tijd om je goed in te smeren. Of bekijk jezelf eens goed in de spiegel zonder direct een oordeel te geven. Ga eerst andere dingen doen. Einde van de dag na het werk, doe de gordijnen dicht en loop lekker rond in je (bijna) blootje of bikini. Hang de was op, ruim de vaatwasser uit, kijk tv lekker op de bank maar durf er te zijn in je blote lijf.
- Je hoeft je buik heus niet opeens het mooiste deel van je lichaam te vinden. Er neutraal in staan is ook een optie, je bent er niet dol op maar je waardeert je buik wel voor wat het doet. Het is zacht, heeft misschien wat striae of plooien, rollen. Binnen beschermt het je organen. Er zitten spieren die je helpen gedurende de dag. Die buik, die doet een heleboel zonder dat je er om vraagt, wees er eens wat liever voor. Accepteer het zoals het is en waardeer de functie in plaats van het uiterlijk.
- Als het gaat om ‘publiekelijk bloot’ oftewel lekker op het strand, in een bootje of aan het zwembad, dan is het niet alleen jezelf maar ook de wereld die je je buik laat zien. Draag iets waar je je fijn in voelt, waarin je gesterkt voelt. Een goede bikini of fijn badpak kan zoveel voor je empowerment doen. Of ga naar een naaktstrand, dat is een tip die ik vaker krijg van volgers (niet zelf getest overigens). Bedenk goed dat je er bent voor jezelf; een andere mening is niet relevant.
- tot slot, doe het gewoon! Makkelijker gezegd dat gedaan, maar wanneer je eenmaal gaat zul je merken dat je zelfbewustzijn vanzelf afneemt. Die vrijheid is magisch!
geloof in jezelf: je mag er zijn
lees ook: met deze affirmaties werk je aan een positiever lichaamsbeeld
Goed passend ondergoed is ook belangrijk, zowel het broekje als de bh (als je die draagt). Hetzelfde geldt voor zwemkleding. Je bent het waard om goed passende kleding te dragen en datzelfde geldt ook voor je zwemkleding. Schaf een fijn setje aan waar je je goed in voelt, wat goed zit en waar je je prettig in voelt. Hier vind je een overzicht van plussize zwemkledingwinkels tot maat 60. Het is 2021, er zijn heel wat toffe merken die in jouw maat toffe beachwear verkopen.
En dan? Dan gewoon doen. Dat is makkelijker geschreven dan gedaan, maar je kunt het echt. Bedenk je eens, wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat mensen zeggen dat je dik bent? Klopt, althans als ik spreek voor mezelf “ja ik ben dik”. En weet je wat nog meer? Ik mag er zijn, ik mag ruimte in nemen, ik mag net als ieder ander genieten van de zon zonder iemands oordeel. Zeker nu ik moeder ben voel ik me vrijer dan ooit op het strand in mijn blote buik. Ik vind het zo belangrijk om kinderen te laten zien dat ik net zo goed mee mag doen als ieder ander. En vertrouw me, die herinneringen samen maken is zoveel meer waard dan inzitten of iemand mijn rollen en putten kan tellen.