Iets wat ik al zo lang wilde, een interview met plus size ontwerpers. Ik ging langs bij MS mode op de styling afdeling en deed een interview met ontwerpsters Joyce en Chermaine
Je realiseert het je misschien niet altijd wanneer je een winkel in stapt, maar er gaat heel wat werk vooraf aan een kledingstuk. Het begint bij de ontwerper, die de collectie ontwerpt. Daar komt een heleboel bij kijken en er moet met heel veel rekening gehouden worden. Zou dat nu heel anders zijn voor plus size mode, vergeleken met reguliere collecties? Ik ben benieuwd en dus ging ik naar MS mode voor een interview met twee van hun ontwerpers. Joyce en Chermaine ontwerpen beide voor een ander product groep, des te leuker om ze beide vragen te stellen.
wie zijn de ontwerpers
De twee dames die ik geïnterviewd heb zijn beide stylistes bij MS mode. Het grappige is dat ik deze dames beide al een lange tijd ken, maar nooit heb gerealiseerd dat ik het hun ook gewoon kon vragen! Met Joyce heb ik samen gestudeerd op het AMFI, waar we beide International Fashion Management studeerde. Zij besloot door te studeren in de richting design, wat ze deed op Artemis.
De andere dame is Chermaine die ook een design opleiding heeft gedaan, namelijk Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Ik heb een paar jaar samen gewerkt met haar, waar zij ontwierp en ik de product developer was. Dus twee dames met dezelfde functie, maar een andere achtergrond. Ontzettend leuk om ze weer tegen te komen op deze manier, alle drie in hetzelfde straatje maar met een andere functie.
“ook al heb je een maatje meer, je hoeft er niet saai uit te zien, je kunt er geweldig uit zien”
Het design team is opgesplitst in productgroepen. Joyce ontwerpt alle breisels, jurken en blouses. Chermaine ontwerpt de broeken, rokjes, blazers en jasjes. Uiteraard werken ze met een heel team, zo hebben ze collega’s die de t-shirts, jassen en accessoires ontwerpen.
DUS VERTEL, WAT IS HET LEUKSTE AAN JE BAAN?
“Het leukste is toch wel dat je vrouwen blij kunt maken met mode. Vooral met de koers die MS Mode is ingeslagen, het wordt steeds modischer. Ook al heb je een maatje meer, je hoeft er niet saai uit te zien, je kunt er geweldig uit zien.” Dat klinkt goed, maar wat is dan de minst leuke kant? “Als stylist heb je inspiratie nodig en wil je nieuwe dingen ontwikkelen, helaas moet er ook op budgetten gelet worden, maar ook of het commercieel haalbaar is.”
“het doel is om de klant blij te maken met de collectie”
De gemiddelde klant is geen trendsetter, maar een trendvolger, dit geldt voor de meeste merken. Hoe gaan jullie met modetrends om? “Soms doen we een testorder met kledingstukken die trendgevoelig zijn. We maken dan een kleine order en verkopen dat in een aantal winkels.” Wat een goed idee! Zo testen ze dus nieuwe, trendy items. Fijn om te horen dat ze blijven ontwikkelen, in plaats van te denken dat volle vrouwen niet modebewust zijn.
“Een goed voorbeeld hiervan was de nepleren shorts. Dit is een trendgevoelig product maar sloeg erg goed aan, net als veel andere imitatieleer producten.”
Het is niet altijd makkelijk om een trend om te zetten in goed passende kleding, zo ook voor grotere maten. “Het doel is om de klant blij te maken met de collectie”.
HOE ONTWERP JE VOOR GROTE MATEN ALS JE DAT ZELF NIET DRAAGT?
De dames tegenover me dragen maat 36 en 38, dus ze hebben zelf geen plus size. MS Mode verkoopt kleding van maat 40 tot 52 (en soms tot 54). Dus de logische vraag: maar hoe ontwerp je voor grote maten als je dat zelf niet draagt? “Het was ontzettend wennen als je voor het eerst voor grote maten ontwerpt, je moet bij een heleboel dingen nadenken waar je normaal geen erg in hebt.” Klinkt logisch, maar zelfs ik vraag me af wat dan?
“Bijvoorbeeld waar plaats je de ritsen? Als je voller bent, worden je armen niet langer, maar je moet er wel bij kunnen. Daar had ik zelf nooit over nagedacht, al die praktische dingen.” Goh, daar heb ik zelf ook nooit over nagedacht.
HOE VERDIEP JE JE IN DE KLANT?
Ze doen regelmatig een winkelbezoek, waar ze de collectie zien maar ook de klanten die binnenkomen. Ze halen hun inspiratie overal vandaan, maar ook dan kijken ze naar de maat 44 en pakken ze geen maat 36 als voorbeeld.
“we willen alle mooie vormen accentueren”
“We passen 2x in de week door op een maat 44, dan zien we meteen of iets leuk staat en of het kan. Voor productie passen we ook door op maat 40 en 52, zodat we alles kunnen checken.” Maar het belangrijkste is toch wel de pasvorm en comfort leggen ze uit. “We willen alle mooie vormen accentueren.” Dit blijkt toch wel een ander proces te zijn dan bij een regulier merk, omschrijven ze. Ik vroeg de dames of ze een specifieke muse hadden, maar dat hebben ze niet. “Als je kijkt naar de huidige ideaalbeelden of rolmodellen, dat zijn niet alleen maar skinny dames. Kijk naar Beyonce, Kim Kardashian. Je kunt alles over haar zeggen, maar ze is mooi gevormd.” Chermaine grapt nog dat ze wel eens aan mij dacht, of ik het zou dragen. Knalrood, maar vereerd was ik!
Om eerlijk te zijn was ik positief verrast. We hebben allemaal wel eens in een pashokje gestaan en ons afgevraagd “wie heeft dit ontworpen?”. Ik vind het fijn om te horen dat ze zich zo verdiepen in hun klant, dat ze hun concurrentie in de gaten houden en zich focussen op de pasvorm en comfort. Vorige maand was ik bij de collectie presentatie van MS Mode en ook daar waren leuke trends te zien voor komend voorjaar.
bedankt voor jullie tijd Chermaine & Joyce en de gastvrijheid van MS Mode
admin
april 10, 2015Dank je! Ja het kan soms heel frusterend zijn. Zo verkoopt Scapino sportkleding tot 4XL (en dat is dan maat 42/44).. zucht
Het Sushimeisje
april 10, 2015Leuk interview! En echt goed dat dit soort kleding meer modieus wordt. Ik vind het altijd zo jammer als bekende merken geen grote maten hebben. Ik was laatst aan het shoppen naar sportkleding en ontdekte dat veel winkels niet verder gingen dan een maat l! Echt erg..alsof die vrouwen niet willen sporten en hiermee belemmert je hen wellicht ook nog om dit te doen.