De wondere wereld der ouderschap. Zoveel vragen, zoveel dingen waar ik nooit bij stil heb gestaan. Zo vroeg ik me onlangs af waarom we eigenlijk beschuit met muisjes eten bij een geboorte?
Het is een typisch Nederlandse traditie: wanneer er een baby geboren wordt en je gaat op kraamvisite, dan krijg je beschuit met muisjes aangeboden. Maar waarom is dat nu eigenlijk? Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heerlijk en verheug met er net zoveel op als het zien van de pasgeboren spruit! Wat is het precies? Een beschuitje met een dun laagje boter met daarop muisjes, gemaakt van anijszaadjes. De welbekende roze en blauwe muisjes.
vier het leven
Net als bij andere tradities is hier geen duidelijke oorsprong van terug te vinden. Wel is duidelijk dat er al ‘iets lekkers’ bij geboorte werd gegeten sinds de Middeleeuwen. Dat werd getrakteerd aan de moeder en de kraamvisite. Toen al werd er gevierd dat er een baby is geboren. Het leven werd gevierd, letterlijk. Op zich ook niet heel erg vreemd, want tenslotte was het toen nog heel gebruikelijk dat moeder en/of kind de bevalling niet overleefden bij gebrek aan medische middelen. Toen werd er geloofd dat kinderen uit de buurt de nieuwe baby hadden meegebracht, dus ook zij werden getrakteerd op lekkernijen.
oorsprong van de muisjes
Ergens in de achttiende eeuw begon men anijs te gebruiken als lekkernij. De anijszaadjes werden omhuld met suikerglazuur en zo ontstond het beginsel van de muisjes zoals we ze nu kennen. Dat er anijs werd gebruik was geen toeval, toen werd er gedacht dat het een medische bijwerking had. Anijs zou goed zijn voor de productie van moedermelk (borstvoeding) en het zou de baarmoeder naar de oorspronkelijke grootte terugbrengen na de geboorte. Zo’n gekke gedachte is het niet, in veel landen wordt het nog steeds na de maaltijd genuttigd omdat het de spijsvertering zou bevorderen.
lees ook: body neutraal zwanger, je lijf accepteren
Erg gender neutraal zijn de muisjes overigens niet. Over het algemeen serveert men roze muisjes bij de geboorte van een meisje en blauwe muisjes bij de geboorte van een jongen. Dit gebeurd trouwens als sinds 1860 toen meneer De Ruijter zijn banketbakkerij begon in de Zaanstreek en de muisjes op de markt bracht. De roze muisjes bij de geboorte van een meisje. Jongens kregen toen witte muisjes; ze hadden vast nog geen (natuurlijke) grondstof voor blauw gevonden. Die blauwe muisjes kwamen overigens pas in 1994!
Het werd ontzettend populair toen in 1938 prinses Beatrix geboren werd en De Ruijter een groot blik met oranje muisjes naar Paleis Soestdijk bracht. De firma was tenslotte al hofleverancier sinds 1883! Het werd getoond in alle media en het is sindsdien een traditie dat bij de geboorte van een prins of prinses van Oranje, dat er dan ook deze muisjes in de schappen van de supermarkt ligt.
waarom beschuit?
Hoe de combinatie beschuit met muisjes tot stand is gekomen, is niemand echt duidelijk. Wat er wel bekend is over beschuit, dat het een luxe product was vroeger. Dit werd alleen als lekkernij bij feestelijkheden geserveerd wat alleen de welvarende mensen zich konden veroorloven. De arme mensen gaven wit brood met suiker aan hun kraambezoek.
tradities!
Ik ben dol op ouderwetse tradities, dus ook deze. Het hoort er gewoon bij. Natuurlijk vind je online allerlei alternatieven, want ja anno 2018 zijn er ook suikervrije moeders en vaders.