Het eerste Nederlandstalige kinderboek met een dik kind in de hoofdrol: Dik Oké. Een boek over body neutraliteit, pesten en hoe daar positief mee om te gaan
Eén van redenen dat ik mijn blog ben begonnen is omdat ik het belangrijk vind dat er diversiteit in de media komt. Toen ik hoorde over het boek Dik Oké en dat er een dik meisje de hoofdrol had, straalde ik van geluk. Zelf was ik ooit zo’n dik meisje en ik heb nog nooit een boek gezien waarin de hoofdrol ging naar een dik meisje. Al helemaal niet met de boodschap dat dik oké is en niet iets waar je wat aan moet doen om aan de verwachtingen van een ander te voldoen.
Het is belangrijk dat mensen weten dat ze goed zijn precies zoals ze zijn. Voor kinderen des te meer. Ze zitten volop in hun ontwikkeling, zowel lichamelijk als mentaal. Anno 2020 kunnen we nu toch wel met zekerheid zeggen dat iemand aanspreken op zijn of haar lichaamsvorm echt totaal geen effect heeft, behalve averechts. Daarbij, waarom moeten mensen (en kinderen) je vertellen hoe je eruit ziet? Je duiden op jouw uiterlijke kenmerken; irrelevant en onnodig.
waar gaat het boek over?
Het boek gaat over een meisje, Kaat. Ze is dik en basketbalt graag. Wout zit ook op basketbal en scheld haar uit en niet zo’n beetje. Hij zit vol vooroordelen, waardoor Kaat zelfs aan zichzelf gaat twijfelen. Dat kwetst haar enorm en ze weet nog niet helemaal hoe ze daar mee om moet gaan. Gelukkig zijn er haar vrienden en familie, die haar steunen en helpen.
“Dikke koe! Nu al moe?’ Kaat schrikt van die lelijke woorden. Wout gebruikt ze erg vaak. Kaat wordt er triest van. Sinds vorig maand speelt Kaat in de basketbalploeg van Wout. Wout is de beste speler. Iedereen vindt Wout geweldig. Behalve Kaat. Wat moet er nu gebeuren? Wie kan Kaat helpen?
In grote lijnen: pesten is niet oké. Woorden doen pijn en hebben een impact op je zelfvertrouwen. De juiste mensen om je heen hebben is belangrijk om jezelf te accepteren zoals je bent: dik zijn is oké.
lees ook: dit is het verschil tussen body positive, body confident en selflove
over de illustrator: Sanne
Sanne ken ik al een aantal jaar via mijn blog, Misschien volg je haar ook, ze is ook wel bekend als Full of Freckles op Instagram. Hier deelt ze haar tekeningen, van volle vrouwen en soms ook mannen. Een prachtig mens met een mooie missie. Ze illustreerde alle tekeningen voor het boek Dik Oké; een geweldige match.
over de auteur
Sofie is de auteur van het boek Dik Oké en net als Sanne een Belgische. Heel haar leven is ze al dol op lezen en schrijven. Ze geeft les in schrijven en schrijft ook regelmatig voor kindertijdschriften.
dik oké, een dubbele betekenis
Zelf gebruik ik het woord dik om mezelf te omschrijven, wanneer dat nodig is. Het heeft geen negatieve lading, het is slechts aan woord voor een uiterlijke kenmerk. Pas als we zèlf het woord negatief ervaren wordt het een dingetje. Of wanneer anderen het in een negatieve context gebruiken. Mede daarom vind ik de titel heel bijzonder. Het laat zien dat dik zijn oké is. En nog belangrijker, dat niemand het recht heeft om je er op aan te spreken of je er mee te pesten. Zoals ik zelf altijd zeg: ik ben dik ja, ik heb een spiegel. Je hoeft me niet te vertellen hoe ik eruit zie.
De wending in het verhaal is totaal anders dan wat we eerder hebben gezien in de films. Het meisje gaat niet afvallen en haar tegendeel bewijzen. Ze komt niet in haar minuscule sportpakje en maatje kleiner naar de basketbalwedstrijden om te zien dat ze er mag zijn. Nee, Kaat blijft wie ze is en wordt bijgestaan door haar ouders, vrienden en leraar. Er wordt gecommuniceerd en in oplossingen gedacht. Zoals het hoort, want veranderen hoef je voor niemand. Nooit. Je bent goed, precies zoals je bent.
wat vind jij?