dik zwanger, wat zijn de fabels en wat zijn de feiten? Ik beantwoord al jullie vragen en vertel je mijn ervaringen

Wat ben ik overweldigd met al jullie felicitaties. Wat voel ik me enorm rijk, niet alleen met een groeiend mensje in mijn buik maar ook alle support die ik van jullie krijg! Ik heb enorm veel vragen gekregen in privé berichten over zwanger zijn als dikke vrouw. Ik besloot al jullie vragen te beantwoorden in een artikel, want misschien zijn er meer vrouwen die zich dit afvragen. Natuurlijk heb (had) ik zelf ook vragen en ben op onderzoek gegaan of mijn gynaecoloog gevraagd.

Lees ook: noem mij maar gewoon dik

waar hou je rekening mee om zwanger te worden als je dik bent?

Van veel vrouwen kreeg ik de vraag of je ergens rekening mee moet houden wanneer je dik bent en zwanger wilt worden. Wanneer je lichamelijke klachten hebt, een beperking of ziekte dan zal het voor jou waarschijnlijk lastig(er) zijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Neem contact op met je (huis)arts of behandelaar en vraag daar voor meer informatie. Dusver weet ik dat dames met suikerziekte, een schildklierprobleem, een maagverkleining en dergelijke operaties, of erfelijke ziektes in de familie een ander traject moeten bewandelen. Je kunt hier in begeleid worden, zonder vooroordeel.

“laat je niet in een hokje plaatsen omdat je dik bent, ook niet door jezelf!”

Josine Wille

Allereerst wil ik benadrukken dat ik geen arts ben en alleen uit eigen ervaring spreek. Voor mij verliep het niet anders dan bij een andere (slanke) vrouw, ik slikte geen pil en werd zwanger. Het is verstandig om gezond te leven als je zwanger wilt worden; beperkte alcohol inname, veel groente en fruit eten, veel water drinken en genoeg bewegen. Daarnaast kun je foliumzuur slikken om de groei van de baby te bevorderen. Maar dit is wat ze elke vrouw adviseren. Laat je niet in een hokje plaatsen omdat je dik bent, ook niet door jezelf!

Diëten is slecht voor je. Ga dus niet als een gek lijnen, diëten, suikervrij leven, jezelf alles ontzeggen omdat je zogenaamd ‘gezond’ wilt worden. Ook die kilos even snel afvallen is niet goed voor je lijf. Hoe frustrerend het ook is, vergeet niet dat diëten een slagingspercentage heeft van 3% en de overige 97% van de mensen zwaarder eindigen dan begonnen. Check je eetpatroon, wees kritisch op portie grootte, kijk of je voldoende van de juiste voedingsmiddelen binnenkrijgt, eet divers, drink veel water en zorg dat je genoeg beweegt. Dat is het begin van een gezond lijf. Val je er bij af dan had je misschien wat verkeerde gewoontes waardoor je aan bleef aankomen (wat is verkeerd? dat terzijde). Hoef je eigenlijk niks te veranderen, super, wees trots op jezelf en vertrouw in je lichaam.

duurde het lang om zwanger te worden (vanwege je overgewicht)?

Het verbaast me nu ik dit opschrijf, maar dit zijn echt vragen die ik heb gekregen. Ik begrijp het ook wel, er wordt ons natuurlijk zo vaak (indirect) verteld dat we ongezond zijn dat je het bijna gaat geloven. Voor mij was dit niet het geval, maar ook dit is anders voor elke vrouw, ongeacht haar gewicht. Ik ben al sinds mijn kindertijd dik en als er iets is wat ik geleerd heb ik dit leven is dat je alles kunt, ongeacht je maat of gewicht. Kun je het niet, dan geeft je lichaam dat vanzelf aan. Al heeft dat niet eens altijd met dik zijn te maken, soms is het gewoon domme pech.

“verbanden tussen onvruchtbaarheid bij vrouwen met onder-of overgewicht”

Er zijn wel verbanden tussen onvruchtbaarheid bij vrouwen met onder- of overgewicht. Dat heeft te maken met hoe het je hormoonhuishouding beïnvloed. Dit is vaak al bekend vanwege een onregelmatige of wegblijvende menstruatie. Geef het dus niet meteen op wanneer ze vertellen dat je niet zwanger wordt alleen omdat je zwaar bent. Natuurlijk zijn er gevallen waarbij dit wel zo is en nogmaals, ik ben geen arts. Maar er zijn genoeg slanke vrouwen met het perfecte BMI die dit ook meemaken, die niet zwanger kunnen worden en waar geen verklaring voor is.

lees ook: body neutraal zwanger

Zo wordt er zelfs gesproken over verschil tussen vrouwen met een appel- of peervormig lichaam. Door het verschil in plaats van vetophoping op het lichaam, is er ook een verschil in hormoonhuishouding. Dit lees ik op meerdere sites, maar kan er geen medische bevestiging over vinden welk invloed dat heeft op vruchtbaarheid. Mijn advies is dan ook om je hier niet in te verdiepen en het alleen te bespreken met artsen.

Wat ik tot nu toe hoor van alle artsen is dat stress de grootste boosdoener is bij zwanger worden en tijdens de zwangerschap. Probeer je zorgen los te laten en je focussen op een gezonde levensstijl samen met je partner. Dit kun je trouwens ook vertellen aan de verloskundigen en gynaecologen die je vertellen dat je moet gaan afvallen.

waar is je buik dan?

Het is gek he, heel mijn leven doe ik mijn best om mijn buikje te verdoezelen en nu ben ik geïrriteerd wanneer mensen me vragen waar mijn buik is. Ja, noem het maar hormonen, maar dat is het niet. Ik ben over de helft en heb maar een klein zwangerschapsbuikje. De baby heeft waarschijnlijk genoeg ruimte, denk ik dan maar. In sommige outfits zie je het zelfs helemaal niet, pas aan het einde van de dag. Uit (zeer beperkt) eigen onderzoek lijkt het alsof de buik eerder zichtbaar is bij slanke vrouwen? Ook schijnt het sneller zichtbaar te zijn bij vrouwen die al eens een kindje hebben gebaard, maar ook dit schijnt een bakerpraatje te zijn. Dik zwanger is soms net even anders.

“jouw lichaam bepaalt niet wie of wat je bent”

overgewicht & zwanger

Je bent zwanger, de test was positief, je hebt de echo’s gezien. Net als al het andere aan je lichaam, jouw lichaam bepaalt niet wie of wat je bent! Het kindje zit er echt en dat buikje komt vanzelf. Als ik nu kijk naar andere vrouwen die ruim in de 30 weken zijn dan vind ik dit wel prima. Er zijn ook veel ongemakken door zo’n bolle buik en die laten zich gelukkig ook nog even op zich wachten. Ik voel me er dan ook niet minder zwanger door. Toch zijn zulke vragen niet leuk om te krijgen en ik merk dat veel van jullie daar echt last van hebben. Ik schreef er een artikel over: zwangerschapsbuik, mijn grootste misvatting over zwanger zijn

zwangerschapskleding voor grote maten?

Regelmatig krijg ik de vraag of er überhaupt wel zwangerschapskleding te krijgen is ‘in mijn maat’. Oh ja die zijn er zeker, maar net als bij plussize merken, moet je weten waar je moet zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat het wel vaak hele saaie kledingstukken zijn, maar dat geldt ook voor de reguliere maten hoor. Ik begrijp dat nooit zo goed, tenslotte weet je toch echt zeker dat je die kleding niet heel lang zult dragen? Dan toch helemaal on trend zou je denken? Dat tijdloze is niet helemaal mijn ding, zoals je inmiddels wel weet. Dus naast de juiste winkels ben ik dan ook zeker om mijn eigen shop your shape, not your size toe te gaan passen.

overgewicht & zwanger

Tot dusver kom ik goed weg met de kleding die ik heb, op broeken na. Door mijn maagproblemen deden broeken al snel pijn op de buik en heb ik vooral jurkjes gedragen. Ook kocht ik zwangerschaps-shorts zodat ik met het warme weer iets had om aan te trekken. Shirts en blouses die wijder vallen kunnen ook nog prima. Het is weer even anders kijken naar je kledingkast, maar in het begin kom je een heel eind met je eigen spullen.

lees ook: plus size proof zwangerschapskleding tot maat 60

Ik schreef een artikel over zwangerschapskleding tot maat 60. Verschillende plussize merken bieden ook grote maten zwangerschaspskleding aan. Steeds meer bestaande merken voor maternity wear breiden hun maten uit. Maar als je even goed door je kast gaat zitten er vast bruikbare items tussen die je prima past de eerste maanden. Items waar je het beste in kunt investeren:

  • bralette of voedingsbh
  • broek of jeans met uitsparing voor je buik
  • zwangerschaps slips

dik zwanger betekent een ‘medische indicatie’

Het klopt, wanneer je een bovengemiddeld BMI hebt en dus volgens de medische termen obesitas of morbide obesitas hebt, dan heb je een medische indicatie. Wat houdt dat nu precies in? Zelf heb ik een afspraak gemaakt met de verloskundige voor de eerste echo om te bekijken hoe lang we in verwachting waren. Vervolgens kwam er een intake gesprek waarbij er allerlei vragen werden gesteld, waaronder mijn gewicht. Ze vertelde me dat ik door mijn gewicht als medische indicatie wordt behandeld en doorverwezen werd naar het ziekenhuis.

“de medische indicatie is geen fabel”

Natuurlijk had ik flink kunnen tegensputteren. Ik ben tenslotte patient en mag zelf kiezen waar ik geholpen wordt. Maar om eerlijk te zijn vond ik het ziekenhuis wel een veilige gedachte. Na de tweede echo heb ik de NIP-test afgewacht, toen alles goed bleek te zijn ben ik doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar bleef ik onder controle daar en vond dat erg prettig. Je kunt altijd overleggen met je verloskundige of je bij hen mag blijven voor controles. Als zij daar comfortabel mee zijn dan kan dat, zelfs tot aan de bevalling.

Het blijft natuurlijk best wel raar dat je op basis van je gewicht in een hokje wordt geplaatst. Zelf ben ik daar best heel nuchter in en ervaar ik het meer als een extra controle dan als een belediging. Ondanks dat ik het er absoluut niet mee eens ben dat als je als dik persoon ongezond bent, zijn er wel een paar punten die medisch gezien gegrond zijn. Zo ben je minder makkelijk te vervoeren, mocht er een ambulance aan te pas moeten komen. Ook is het voor een verloskundige moeilijker de baby te kunnen monitoren aangezien ze minder apparatuur hebben dan in het ziekenhuis. Nu ik in verwachting ben en ook mijn onzekerheden heb of alles wel goed gaat, vind ik de extra controles eerder een luxe dan een probleem.

overgewicht & zwanger

Enkele dingen die ik niet wist of graag had willen weten:

  • je bent niet verplicht om doorverwezen te worden naar het ziekenhuis als dik zwanger, je mag kiezen om bij je verloskundige onder behandeling te blijven gedurende je zwangerschap. Verdiep je in je rechten als patiënt.
  • de medische indicatie is geen fabel, je hebt nu eenmaal meer buikvet. Denk aan echo’s maken, die moeten toch echt door een dikkere vetlaag. Ook je bevalling, het is minder goed te voelen met de hand. Ook is het bij een keizersnede lastiger. Je hebt een verhoogde kans op zwangerschaps suikerziekte en verhoogde bloeddruk. Daarnaast ben je zwaarder om getild te moeten worden indien noodzakelijk. Onderschat het dus niet, maar laat je ook niet gek maken!
  • wanneer je valt onder medische indicatie, dan krijg je meer echo’s om de groei van het kind nog beter in de gaten te kunnen houden. Naar verwachting zijn kinderen van moeder met overgewicht groter, maar dit is geen feit. Die van ons in ieder geval niet!
  • je bevalt automatisch in het ziekenhuis wanneer je onder medische indicatie valt. Wil je dit echt niet dan kun je dit met je verloskundige bespreken. Als patiënt heb je altijd een keuze.

hebben vrouwen met overgewicht meer last van misselijkheid tijdens de zwangerschap?

Het schijnt zo te zijn dat wanneer je overgewicht hebt, de misselijkheid een stuk heftiger kan zijn en langer aan kan houden. Of dat medisch bewezen is, geen idee, maar ik heb deze informatie wel van artsen en verloskundigen. Het heeft te maken met je hormoonhuishouding. De misselijkheid ontstaat doordat deze verandert en zich aanpast aan de zwangerschap. Bij vrouwen die dik zijn schijnt dat hormoon heftiger aanwezig te zijn dan bij slanke(re) dames. Ook dit is niet altijd het geval, maar vaak wel.

Ik was ontzettend ziek, zó ziek dat ik bijna dacht dat er iets anders met me aan de hand was. Uiteindelijk heb ik opgezocht wat verstandig was om wel en juist niet te eten. Daarnaast heb ik om medicijnen gevraagd om het dragelijk te maken.

tips wanneer je een kinderwens hebt

Ik ben niet de expert om allerlei tips te geven. Daarnaast is het ons allemaal makkelijk verlopen, op het flink ziek zijn na. Wel heb ik om dit blog te schrijven veel research gedaan en ook veel vriendinnen ondervraagd en tips van de verloskundigen gehoord. Hieruit kwamen verschillende tips, voor wanneer je graag in verwachting wilt raken:

  • hou je menstruatie patroon bij in je agenda
  • download een app die je vertelt wanneer je vruchtbaar bent
  • realiseer je dat de bevruchting ook dagen na seks plaats kan vinden! Je bent dus niet ‘meteen’ zwanger
  • slik foliumzuur of zwangerschapsvitamines
  • eet gezond: check je eetpatroon, de porties en diversiteit. Heb je een eetstoornis, ontken het niet en ga er over praten met je huisarts.
  • drink veel water, dat is goed voor elk lichaam!
  • bewegen is goed voor elk lichaam. Een zwangerschap is zwaar voor elke vrouw, met voldoende beweging blijf je actief en fit. Dit heeft ook positieve invloed op de bevalling.
  • ga niet zelf-dokteren. Online research kan voor veel stress en onzekerheid zorgen wat misschien helemaal niet nodig is.
images: unsplash.com

wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 1 =

2 Comments
  • Josine
    augustus 16, 2021

    Hi Jeanet, wat spannend dat ze bijna mag bevallen, en leuk. Het is heel veroordelend inderdaad en ik heb gemerkt dat het vooral de verloskundigen zijn die nog een ouderwetse gedachtengang hebben hierover. Dus daarom voelde ik me veel fijner in het ziekenhuis. Heel veel succes voor je dochter met de laatste loodjes. Liefs Josine

  • Jeanet
    augustus 12, 2021

    Mijn dochter heeft een hogere BMI daarom werd zij doorverwezen naar de gynaecoloog. Zij vond dat wel fijn en haar gynaecoloog is een geweldige vent. Behalve een lichte misselijkheid in de eerste 3 maanden gaat het geweldig met haar en de baby. Geen klachten en alles is gaat goed. De bevalling kunnen wij ieder moment verwachten. Ik heb wel mijn bedenkingen over het feit dat als je een stevige meid bent per direct weggezet word als ongezond en als een medisch geval wordt gezien.