Hoe blijf je neutraal naar je lichaam kijken in deze periode waarin alles verandert? Een groeiende buik, striae, aankomen + flinke dosis hormonen. Ik geef je mijn tips over body neutraal zwanger zijn (of worden)
Je lijf groeit en niet alleen je buik. Er groeit een mensje in je en dat is hard werken, fysiek maar ook mentaal. Al die veranderingen aan je lijf, in je omgeving en voor de toekomst; er moet zoveel geregeld worden en misschien voel je je heel beroerd. Zwanger zijn is een wonder, maar het is ook ontzettend zwaar. Soms lijkt dat een verboden woord tijdens de zwangerschap, maar het is wel zo.
Het wisselt per vrouw hoe het verloopt, maar elke vrouw groeit. De één wat meer in de breedte, de andere alleen op de buik. Hoe ga je om met die enorme groei, zo plots, zo snel. Wat betekent het voor je lichaam? En wat te doen met striae en de zwangerschapsstreep op de buik? Zul je veel aankomen? Gaan die kilo’s er weer vanaf, of alleen als je borstvoeding geeft. Vragen die door je hoofd schieten en absoluut normaal zijn. Hoe deal je er mee en hoe zorg je ervoor dat deze stress geminimaliseerd wordt of (hopelijk) weggaat? Body neutraal worden helpt je nu en straks.
wat is body neutraal?
Waar we inmiddels mee bekend zijn is body positiviteit, waarbij je iedereen accepteert zoals ze zijn, zonder oordeel. Hoe doe je dat met jezelf? Want van jezelf houden zoals je bent lukt niet iedereen, althans niet meteen. En dat is oké, het is een proces. Je lichaam accepteren zonder er direct van te houden is een eerste stap en misschien wel de belangrijkste. Zeker in een periode waarin je lijf continue veranderd.
Een neutrale mening hebben over je lichaam is body neutraal. Waarbij je focust op wat je lichaam voor je betekent en wat het voor je doet, in plaats van de focus te leggen op hoe het er uit ziet.
Body neutraal zijn betekent jezelf (proberen te) waarderen zoals je bent. Je bent niet negatief over je lijf en hebt geen destructieve gedachtes met dieetdoelen en lijnen, maar je vindt jezelf ook niet perfect. Je staat er neutraal in en probeert niet negatief te zijn. Waarbij je je lichaam respecteert door er goed voor te zorgen en waardeert door er lief voor te zijn.
lees ook: mijn zwangerschaps fotoshoot
hoe pas je body neutraal toe in het dagelijks leven?
Het belangrijkste is dat je je realiseert dat niet iedereen altijd even happy is met zichzelf, of met delen van zichzelf. Dat is volkomen normaal en ook oké. Het is een doorgaand proces, zeker nu je lichaam groeit, maar ook tijdens de rest van je leven.
Hoe kun je dit nu in praktijk brengen? Ik zal een voorbeeld geven waar je je op dit moment wel in kunt vinden. Je koopt een voordeelpak rompers voor je baby. Allemaal heel schattig, op eentje na, die is paars. Eigenlijk koop je nooit iets in paars, het is niet lelijk maar heeft ook niet je voorkeur. Als het apart verkrijgbaar was, dan had je het niet gekocht. Zo is het ook met je lijf, niet alles is perfect. Er zijn delen waar je trots op bent, delen die je minder mooi vind, maar het geheel ben jij en dat is oké.
waarom juist tijdens de zwangerschap werken aan een neutraal lichaamsbeeld?
Naast dat je lichaam veranderd gieren er ook hormonen door je lijf, die ook een flinke invloed hebben op je gemoedsrust. Door neutraal met je groeiende lichaam om te gaan, creëer je rust in je hoofd. Er komt ruimte voor andere belangrijke(re) zaken dan aankomen van gewicht, of het veranderen van je lijf.
Die buik groeit omdat je kindje groeit. Je borsten groeien omdat ze zich voorbereiden op mogelijke borstvoeding. Er vormt striae of een zwangerschapsstreep om het groeien van je kindje mogelijk te maken. Daar hoort aankomen ook bij en voor elke vrouw is dat anders; het gewicht van je kindje, vruchtwater en misschien houd je vocht vast. Het is een onderdeel van het totaalplaatje; het wonder van een zwangerschap.
lees ook: OVERGEWICHT & ZWANGER, IK BEANTWOORD ALLE VRAGEN
Het is voor jezelf van belang dat je je eigen lijf respecteert, voor jezelf, maar ook (straks) voor je kindje(s). Je leven verandert wanneer je moeder wordt, of je nu zelf je kindje draagt of een kindje adopteert of opvoed. Naast dat je een grote verantwoordelijkheid hebt, ben je zelf ook een voorbeeld. Zou je willen dat je kindje straks over zijn of haar lijf praat zoals jij dat doet? Nee, want zo zie jij je kindje niet. Je kindje is prima precies zoals het is, zelfs als het nog in je buik zit en je hebt geen idee hoe het kindje eruit zal zien.
Onvoorwaardelijke liefde, blindelings. Jouw kindje voelt dat ook voor jou en kan het echt niks schelen hoe je er uit ziet. Jij bent mama; inclusief die fijne zachte buik om tegen aan te liggen. Striae, putjes, hangende huid, daar hebben ze nog nooit van gehoord. Ze hebben er ook geen oordeel over, ze houden even goed van je.
Wanneer je bevallen bent zal je lichaam niet direct terug de oude zijn. In veel gevallen gebeurd dat deels niet meer. Je veranderde lijf zal langzaam ontzwangeren maar wellicht niet de oude worden. Het wordt een nieuwe versie van jou, als mama.
Een baby in je leven is intens, overweldigend maar ook vermoeiend dus zul je stevig in je schoenen moeten staan. Ook mentaal. Als je tijdens de zwangerschap een neutraal of positief zelfbeeld realiseert, zal het je helpen na de bevalling bij het accepteren van je nieuwe, nog steeds veranderende lijf.
zo creëer je een body neutrale vibe voor jezelf
Body neutraal is een doorlopend proces. Het lukt niet met een vingerknip en je zult ook vast nog wel eens negatieve gedachtes hebben over je lijf. Het helpt om jezelf soms toe te spreken en jezelf te vertellen hoe het ècht zit. Hier enkele tips:
- praat tegen je lijf net zo lief als je tegen je groeiende kindje in je buik praat
- wanneer je negatief over je lijf denkt, corrigeer jezelf door het te vertellen dat het hoort bij het proces van zwanger zijn
- kijk naar jezelf in de spiegel. Naar je hele lijf, focus niet op de punten die je minder mooi vind maar zie alles als een geheel
- leer je lijf te waarderen voor wat het doet. Het draagt jullie kindje, het brengt je waar je heen wilt, het zorgt dat je lief kunt hebben en kunt geven. Op momenten dat je het allemaal niks vind, benoem dan wat je lijf voor je doet en kan doen straks.
Kom je er niet uit, of merk je dat je depressief wordt rondom dit onderwerp? Neem dan contact op met je huisarts. Hulp zoeken is geen kwestie van falen. Er is niks mis mee wanneer je niet totally happy zwanger bent. Je kunt er beter eerlijk over zijn en er wat mee doen, zodat je geholpen kunt worden, eventueel professioneel. Heb je gewoon behoefte aan een praatje, dan staat mijn mail altijd open.
met dank aan Anoesjka voor het meedenken & sparren