Onbewust body shaming is heel gewoon geworden, maar kan ontzettend schadelijk zijn. Hoe ga je er mee om? Dit is een bericht aan alle dames en heren die het allemaal zo goed weten: bedankt hoor!
Op de één of andere manier is het heel normaal om zo maar, uit het niets, mensen advies te geven. Want het is dit goed bedoeld, dan kan het toch gewoon? Nee. Je wordt bedankt.
onder het mom: helpen
Natuurlijk roep je direct “ik zeg het om die persoon te helpen” maar denk eens na, gaat dit hem of haar nu echt helpen? Wat je namelijk eigenlijk doet met je woorden, is de persoon vertellen dat ze niet goed genoeg zijn. Dat ze zich moeten veranderen, aanpassen, om zich aan jouw standaarden te voldoen.
body shaming;
IEMAND BEOORDELEN OP ZIJN OF HAAR UITERLIJK
De vele goedbedoelde adviezen zal elk dik persoon herkennen. Iedereen krijgt wel eens wat naar hun hoofd geslingerd, zonder er om gevraagd te hebben. Daarom schrijf ik enkele voorbeelden op die ik heb meegemaakt of die ik vaak te horen krijg via volgers. Het is hartverscheurend; dus ik begin om je een dikke knuffel te geven.
let op: dit kan triggering zijn. Zet je schrap voordat je verder leest en slide gerust in mijn DM als je erover wilt praten.
“goh, een vriendin van me heeft dit-en-dat dieet gevolgd en dat werkt zo goed“
Eentje die we allemaal wel kennen, het advies gebaseerd op een random persoon. Een verkapte manier om te zeggen dat je dit ook moet gaan proberen. Mijn reactie? “Goh, wat fijn voor haar. Wat bedoel je hier nu precies mee?” Vaak begint de persoon tegenover me te hakkelen en gaat dan op een nette manier uitleggen dat ik beter kan afvallen en misschien dat dieet ook kan volgen.
Na het pijnlijke moment volgt een lading excuses, dat het allemaal goedbedoelde adviezen zijn. Want als je afvalt ben je gezond [niet waar] en dan blijf je langer leven [niet waar]. Steek jij nog een peuk op met je maatje 36? Want dat is wel bewezen ongezond maar die spreek je vast niet aan? Nee, ik ook niet want iedereen mag zelf bepalen wat ze met hun lijf doen. Oké, volgende.
“dat zou ik niet aantrekken, dat kleed niet echt af”
Wanneer je gaat shoppen of je omkleed voor een leuk uitje heb je het misschien wel eens gehoord: het kleed niet af. Zelfs winkelpersoneel wilt je dit vertellen, maar ook de mensen met wie je op pad gaat. Gelukkig kleed jij je aan om jezelf fijn te voelen, niet om anderen te behagen, dus mogelijk antwoorden zijn:
Misschien vind ik dit heel erg leuk en heb ik zin om dit aan te trekken? Dat het niet afkleed is vandaag niet mijn prioriteit. Soms hebben wij -dikke mensen- ook gewoon eens zin om iets aan te trekken waar we zelf zin in hebben. Afkleden, flatteren en slanker maken is niet het doel van deze look. Volgens mij is lekker voelen in je vel en die grote glimlach nog altijd het meest flatterende wat je kunt hebben als persoon? Bedankt hoor!
“heb je echt wel genoeg gehad? Neem nog wat.”
Het komt misschien als een verrassing, maar er zijn veel mensen met overgewicht die (te) weinig eten. Misschien hebben ze een ander metabolisme, of is hun eetgedrag aangepast door de vele diëten die zijn aangepraat. Wanneer iemand minder eet dan jij had verwacht, betekent het niet dat ze honger lijden. Het is sowieso niet nodig dat je mee kijkt op het bordje van een dik persoon, ze kunnen prima bepalen wat ze eten en drinken.
Hoe ga je hiermee om? Ik legde dan vriendelijk uit dat ik echt genoeg gehad had en soms vertel ik erbij dat ik niet dik ben omdat ik continue grote hoeveelheden eet.
Op straat worden dikke mensen ook aangesproken. Soms direct en soms indirect. Een ijsje of patatje bij een kraampje en er loopt iemand langs “welja joh neem er nog een” terwijl jij je niet kan herinneren wanneer je het voor het laatst at. Bovendien al je moed bij elkaar geraapt had om dat überhaupt te gaan eten om vooroordelen te ontzien. Aan die mensen: loop lekker door en bemoei je met je eigen lijf en leven.
“hoef je niet, of ben je aan de lijn? Wat knap van je.”
Wanneer iemand iets niet aanneemt dan is diegene niet meteen aan de lijn. Ten eerste, waar bemoei je je mee? Waarom doe je een aanname die op niks is gebaseerd? Ten tweede is dat helemáál niet goed. Je lichaam uithongeren om vervolgens weer ‘normaal’ te willen gaan leven werkt averechts met als resultaat het dubbele aankomen. Denk nog eens na voordat je iemands’ eetstoornis promoot.
Het ligt er aan wie zoiets tegen me zegt – en eerlijk, ik heb dit al jaren niet meer gehoord want het is toch uit de tijd? Als iemand me nu dit zou vragen dan zou ik uitleggen dat het medisch bewezen is dat lijnen slecht voor je is. Dat het een mogelijk eetstoornis kan triggeren en dat ze een het boek The Fuck It Diet zouden moeten lezen.
“wat zie je er goed uit? [En dan….] Ben je zoveel afgevallen?”
Wanneer je afgevallen bent, zie je er dan persé goed uit? Want dat hoor ik regelmatig, zelfs op mijn body positive platform. Maar dan mag je ook weer niet teveel afvallen, want dan krijg je zo’n ingevallen bekkie. Hou toch op en bemoei je met jezelf. Bedenk goed voor je dit tegen iemand zegt, het kunnen zoveel redenen zijn waarom iemand is afgevallen en vertrouw me, dat wil je niet altijd complimenteren. Afvallen door ziekte, door stress, door angst of door een eetstoornis moet nooit gevierd worden.
maar dan is er ook de omgekeerde wereld: skin shaming
Wat mensen vaak vergeten is dat het andersom ook gebeurd. Mensen beoordelen op hun uiterlijk gebeurd ook regelmatig bij mensen die dun zijn. Je denkt het goed te bedoelen, maar eigelijk probeer je iemand te helpen door iemand anders te kleineren. Ook hier een paar voorbeelden, waar je je misschien ook wel eens schuldig aan hebt gemaakt (I know I have) ik ook.
“liever een beetje houvast dan zo’n gratenpakhuis”
Het is erg lief dat je het op wilt nemen voor je vollere mede mens, maar dat betekent niet dat je daarom maar je dunne medemens kunt beledigen. Ook voor deze mensen geldt dat ze misschien niet zelf de keuze hebben om het lichaam te hebben dat ze hebben. Misschien wel, hebben ze er hard voor gewerkt, misschien niet en is dit hun bouw. Alle lichaamsvormen moeten gerespecteerd worden #bodypositivity.
“neem nog wat, je kunt het hebben.“
Dit is de omgekeerde dooddoener van de opmerking hierboven. Waarom bemoei jij je met wat iemand eet en drinkt? Diegene kan prima voor zichzelf zorgen, zo niet, dan zijn er mensen die ervoor gestudeerd hebben. Dikke doei.
WAT MAG IK DAN WEL ZEGGEN?
Nou eigenlijk mag je niks zeggen, daar komt het op neer. Waarom zou je je willen bemoeien met mensen hun uiterlijk, gebaseerd op aannames? Iemand met maatje 52 kan prima bloedwaardes hebben en iemand met maatje 36 kan een hoog cholesterol en suikerziekte hebben, om maar wat voorbeelden te geven. Gezondheid is niet af te lezen aan iemands uiterlijk.
lees ook: mijn kijk op body positivity & selflove
Hoe kun je dan omgaan met mensen met overgewicht wanneer je je zorgen maakt over hun gezondheid? Toon interesse, vraag of het goed met ze gaat en zorg voor een luisterend objectief oor. Bedenk goed dat wanneer je iemand aanspreekt op hun uiterlijk dat je ze afwijst. Je zegt ze dat ze niet goed genoeg zijn. Dat kan mentaal heel hard aankomen en zal nooit resulteren in gewichtsverlies, dus zorg dat je het juiste zegt en anders niks.
de belangrijkste mensen om je heen mag je vertellen dat het je kwetst
Soms zijn het je ouders, je man, je vriend of je beste vriendin die dit soort opmerkingen maken. Die hebben het gevoel dit tegen je te mogen zeggen, omdat ze om je geven. Dus aan alle papa’s, mama’s, opvoeders en familieleden, maar ook aan alle partners en vrienden: het is niet oké om zo te praten.
Ben je oprecht bezorgd, toon dan interesse en luister zonder vragen te stellen. Bedenk je, soms hoeft diegene niet gered te worden en zijn ze blij, precies zoals ze zijn. Jouw woorden kunnen dan mentale schade aanrichten want hoe vaker je zegt tegen iemand dat diegene moet afvallen, hoe slechter het met diegene gaat. Dat kan zich op verschillende manieren vertalen, bijvoorbeeld in uithongeren of een eetstoornis of in nog meer eten, uit emoties en dus meer aankomen. We vallen er nooit van af.
Names alle mensen die dit herkennen: bedankt hoor!
je bent mooi, precies zoals je bent
lees onder deze foto op instagram over een voorval wat hier mee te maken heeft; over digitaal body shaming
Josine Wille
juni 14, 2019Dat is eigenlijk ook echt een hele goeie!!
Anita
juni 14, 2019Ik geef altijd als antwoord, als afvallen makkelijk was zou iedereen slank zijn.
Susanne
oktober 28, 2018Zó waar! Ook je laatste alinea ervaar ik erg in mijn omgeving. Maar ik hoef niet gered te worden. Accepteer me gewoon.
Ik geef zelf eigenlijk nooit meer complimenten om iemands lichaam. Je weet nooit wat er achter schuilt. Het is ook niet altijd iets wat je in de hand hebt. Ik geef liever complimenten over de kleding (en dan ook niet dat het mooi afkleedt ofzo want dat is niet ons doel) of (als ik iemand beter ken) de eigenschappen van een persoon.
Josine Wille
juni 12, 2017Ja gek ik dat he? Je krijgt dan bijna het gevoel dat je ‘ervoor niet uit zag’ terwijl dat helemaal niet waar is.
Anne-Marie
juni 12, 2017Ik heb ook best moeite met de -vast goedbedoelde – complimenten die ik krijg sinds ik zoveel ben afgevallen. Vooral: je bent een heel ander mens! Ehhh, nee hoor, niet echt
Josine Wille
juni 12, 2017xx
Hanneke
juni 12, 2017GEWÉLDIG‼️
Josine Wille
juni 12, 2017Ja gek is dat he! Mensen weten gewoon niet wat ze zeggen soms.. Liefs
yvonne
juni 11, 2017Herkenbaar ja… Wat is dat toch met mensen he? Dat ze zonodig hun mening aan jou willen opdringen…
Kreanimo
juni 11, 2017En als je heel wat bent afgevallen, zoals ik nu, dan zeggen ze:”Wat zie je er nu toch goed uit”… Ik moet er toch slecht hebben uitgezien zeg…
Kimberly
juni 11, 2017Zo ontzettend met je eens! Oprechte interesse is helemaal top maar meningen verpakt in veroordelingen en vragen mag iedereen lekker in z’n broekzak houden. Ik hoef ze niet te krijgen van je.