Op vakantie met het vliegtuig en voor het eerst met baby. Wat mag mee, wat niet en wat is handig? Alle tips over vliegen met baby
Op vakantie gaan kan al stressvol zijn in je eentje. Alles inpakken, de juiste spullen in de handbagage. Wel of geen koffer bijboeken? Dus reizen met je gezin, zeker met een baby erbij is dan extra intensief. Want hoe klein ze ook zijn, hun bagage is veel meer! Het is dan wel zo handig om te weten wat je allemaal mee mag nemen of waar je extra voor moet bijbetalen. Onderaan lees je wat mee mag en kan per vliegtuigmaatschappij.
last minute met een baby, het kan echt!
Ik boekte onlangs een last minute. ’s Morgens boekten we de vluchten en einde dag vertrokken we. Heen met EasyJet en terug met KLM. Die dag kreeg ik een (ongewenste) spoedcursus online informatie zoeken. Ik besloot het allemaal op te schrijven, want dat is wel zo handig in een overzicht. Aan dit blog kunnen geen rechten worden ontleend. De informatie is gebaseerd op wat er online en telefonisch via de klantenservice is doorgeven in mei 2019 [update juni 2021].
lees ook: zo huur je de voordeligste auto op vakantie
vliegen met baby, informatie per vliegtuigmaatschappij
Er zijn grote verschillen in regels tussen de vliegmaatschappijen. Check dus goed voor je boekt of dit prettig reizen zal zijn voor jou en je gezin. Wat je mee mag nemen verschilt en kan daardoor duurder uitvallen dan je hebt berekend. Hieronder lees je per vliegtuigmaatschappij wat je mee mag nemen en wat niet, of waarvoor je moet bijbetalen. let op: voor kinderen tot 2 jaar hoef je geen eigen stoel te boeken maar je dient ze wel op te geven bij de boeking. Contact de klantenservice voor meer informatie.
dit moet in je handbagage
- knuffel en/of speen gebruik een speen of flesje om de pijn aan de oren te beperken tijdens opstijgen en landen. Kauwen of slikken helpt bij het klaren van de oren.
- extra kleding, door de druk kan een spuitluier ontstaan (been there, done that)
- dekentje of grote doek, voor de kou, om je kindje even op te leggen
- luiers, deze zijn niet verkrijgbaar aan boord
- babyvoeding, extra water je mag tot 1 l meenemen (check de regels) dus zorg dat zowel je kindje als jij goed drinkt
vliegen met baby bij easyJet | KLM | transavia
klik op de tabbladen om alle informatie te lezen per vliegmaatschappij
2 artikelen mogen gratis mee aan boord; waaronder een reisbedje, kinderwagen, dubbele kinderwagen, buggy, autostoeltje, opvouwbare of niet-opvouwbare kinderwagen, stoelverhoger, babydraagzak (check of ze goedgekeurd zijn om aan boord te brengen).
1 luiertas, met maximale afmeting 45x36x20 cm en moet onder je stoel tijdens stijgen en dalen.
een kinder-koffer (bijv. trunki) 46×20.5×31 cm mag mee aan boord, maar moet onder de stoel. Een grotere versie moet ingecheckt worden als ruimbagage voor eigen kosten.
babyvoeding, babymelk en gesteriliseerd water mag mee in handbagage. Neem het mee in een plastic zakje dat niet groter is dan 20×20 cm. De beperking van 100 ml is niet van toepassing op melk of gesteriliseerd water voor baby’s, mits de totale hoeveelheid niet meer is dan 1 liter. Om veiligheidsredenen kan worden gevraagd om het te proeven.
let op: per 10 februari 2021 is de maximum grootte van handbagage: 45 x 36 x 20cm, inclusief handvat en wieltjes
– reizen met baby op schoot (tot 2 jaar) bij easyJet-
Wanneer je reist met je baby op schoot, dan krijg je een speciaal tuigje. Dit wordt aan je eigen riem geschoven en gaat om de buik van de baby heen. De baby moet hier in zitten tijdens stijgen en dalen en wanneer het teken riemen vast aanstaat. Het wordt aangeraden de hele vlucht dit om te houden. De baby kan vrij bewegen met dit tuigje.
– reizen met baby op eigen stoel bij easyJet-
Autostoel: alleen naar voren gerichte stoeltjes zijn toegestaan aan boord en het personeel dient het stoeltje veilig te kunnen vastmaken in de stoel van het vliegtuig. Als je niet van plan bent om je autostoeltje aan boord te gebruiken, check deze dan in bij de bagageafgiftebalie. Koop vooraf een ‘fragile’ sticker, met stoeltjes mag niet gegooid worden.
Kinderveiligheidsgordel (CARES): dit mag worden gebruikt voor kinderen tussen 10-20 kg en maximaal 100 cm lang. Het kind moet zelfstandig rechtop kunnen zitten, normaal gesproken tussen 1-4 jaar oud. Let op: dit systeem kan alleen op een stoel bij het raam en mag niet op een rij tegenover of direct voor of achter een nooduitgang.
FireFly GOTO-stoelen: dit kan worden gebruikt voor kinderen van 12 maanden tot 5 jaar oud, of van 20 kg met een lichamelijke beperking. Maat 1 voor baby’s 1-2 jaar, maat 2 voor kinderen 3-5 jaar oud. Maat 1 van deze stoel vereist een verlengingsband die niet voorradig is aan boord en zelf meegenomen dient te worden. Ga voor meer informatie over deze stoel naar de website van GOTO-stoelen.
Overige stoelen: Crelling-harnassen, Burnett-lichaamsondersteuning en TravelChairs kunnen ook worden gebruikt. Check het Speciale assistentieteam voor meer informatie.
lees hier meer over vliegen met EasyJet & kids
1 gratis opvouwbare kinderwagen mag mee (15x30x100 cm). Wanneer dit niet onder de stoel of in het bagagevak past, dan wordt het gratis ingecheckt als ruimbagage. Zorg dus dat je een bagagelabel krijgt bij de incheckbalie. De kinderwagen mag in een beschermhoes, maar niet met extra bagage erin.
1 auto/kinderstoeltje. Het autostoeltje mag mee aan boord.
1 stuk handbagage met spullen voor de baby. Dit mag maximaal 12 kg wegen en een maximale afmeting hebben van 55x35x25 cm
1 stuk ruimbagage van maximaal 12 kg voor kinderen jonger dan 2 jaar. Let op: neem je de spullen van je kindje mee in je eigen koffer dan mag deze alsnog maar maximaal 23 kg wegen bij het inchecken van ruimbagage (je mag de 12 kg er dus niet extra bij meenemen).
huur een reiswiegje op een intercontinentale vluchten. Deze moet je van te voren reserveren en is niet gegarandeerd beschikbaar. Tot 10 kg en 65 cm.
maximaal twee baby’s per volwassene ga je alleen op reis met je kids? Als volwassene mag je maximaal 2 baby’s meenemen, waarvan er één op schoot mag en voor de ander moet je een stoel boeken.
– reizen met baby op schoot (tot 2 jaar) bij KLM –
Wanneer je reist met je baby op schoot mag het auto/kinderzitje mee aan boord. Alleen kan de baby hier niet in zitten. Ze nemen het stoeltje aan en bergen het op. Na landen krijg je het stoeltje weer. Wanneer je reist met je baby op schoot, dan krijg je een speciaal tuigje. Dit wordt aan je eigen riem geschoven en gaat om de buik van de baby heen. De baby moet hier in zitten tijdens stijgen en dalen en wanneer het teken riemen vast aanstaat. Het wordt aangeraden de hele vlucht dit om te houden. De baby kan vrij bewegen met dit tuigje.
– reizen met baby op eigen stoel bij KLM-
Wanneer je een eigen stoel boekt voor je baby (of kind) dan mag je dezelfde hoeveelheid ruim- en handbagage meenemen als een volwassene, plus een opvouwbare kinderwagen en/of auto- of kinderzitje. Het auto/kinderzitje mag mee aan boord. De baby mag hier ook in zitten tijdens de reis mits het stoeltje aan de juiste voorwaarden voldoet, die vind je hier. Let op, als je hiervan gebruik wilt maken moet dit van te voren worden gereserveerd bij de KLM klantenservice.
lees hier meer over vliegen met KLM & kids
ruimbagage van maximaal 10 kg, bijvoorbeeld een trolley, kinderwagen of opvouwbare paraplubuggy. Dit geef je af op de check in balie. De buggy mag mee tot aan de gate, maar heeft wel een bagagelabel nodig. De trolley of kinderwagen wordt direct ingecheckt. Let op: je mag dus geen aparte handbagage meenemen voor je kindje, ook geen luiertas of voeding, dit moet in je eigen handbagage! Het is dus aan te raden extra bagage bij te boeken.
– reizen met baby op schoot (tot 2 jaar) bij transavia-
Wanneer je reist met je baby op schoot, dan krijg je een speciaal tuigje. Dit wordt aan je eigen riem geschoven en gaat om de buik van de baby heen. De baby moet hier in zitten tijdens stijgen en dalen en wanneer het teken riemen vast aanstaat. Het wordt aangeraden de hele vlucht dit om te houden. De baby kan vrij bewegen met dit tuigje.
– reizen met baby op eigen stoel bij transavia-
Wanneer je een stoel hebt geboekt voor je baby, dan mag hij/zij hetzelfde meenemen als een volwassene dat mag:
1 stuk handbagage van maximaal 55x35x25 cm en maximaal 10 kg.
1 stuk accessoire van maximaal 40x30x20 cm, dit samen mag maximaal 10 kg zijn.
1 autostoel voor de vliegtuigstoel waar je baby in kan zitten. Deze mag maximaal 42 cm breed zijn en 57 cm lang en met goedgekeurd keurmerk. Een opblaasbare autostoel mag ook, alleen bij start en landing moet de baby op schoot.
lees hier meer over reizen met een baby met Transavia
conclusie in het kort: reizen met Transavia het meest kostbaar omdat je het minste mee mag nemen. EasyJet mag je het meeste meenemen en KLM is ook heel schappelijk. Wel hebben ze net als de andere maatschappijen even vriendelijke en behulpzame klantenservice en personeel dus daar zal het niet aan liggen. Ik heb bewust geschreven over deze drie airlines omdat ik daar meestal mee vlieg. Wil je meer informatie over andere airlines, dan vind je hier meer informatie:
VUELING – vliegen met baby
RYAN AIR – vliegen met baby
fijn om te weten:
Er zijn enkele tips die het misschien iets makkelijker kunnen maken:
- voor het geval je de wandelwagen of buggy niet mee kunt nemen naar de gate, neem een draagdoek of draagzak mee. Het zijn soms lange afstanden die je moet lopen op het vliegveld.
- het kan warm of koud zijn aan boord. Er kan ook een groot temperatuur verschil zijn tussen land van aankomst en vertrek. Kleed je baby in laagjes en neem een dekentje mee. Vaak is er niks beschikbaar aan boord. Een extra set kleding in handbagage is altijd verstanding voor wanneer er een ongelukje aan boord gebeurd.
- Hoe je baby zal reageren op de vlucht kun je nooit helemaal van te voren inschatten. Wat belangrijk is om te weten is dat ze stress van de mensen om zich heen aan kunnen voelen. Het is dus belangrijk dat ze je zelf rustig bent met de situatie.
- Een autostoeltje is zwaar en soms moet er een eind gelopen worden op het vliegveld, zonder onderstel of karretje. Hou hier rekening mee of vraag voor vertrek tijdig assistentie aan.
- niet alle opklapbare wandelwagens en buggy’s worden geaccepteerd, check de site voor restricties
bekijk hier onze vakantie vlog inclusief stijgen en dalen met kleine Charlotte
algemene regels voor vliegen met baby
Elke maatschappij heeft zijn eigen regels en voorwaarden voor vliegen met een baby. Enkele dingen zijn overal hetzelfde:
- voeding aan boord | je mag zoveel voeding meenemen als nodig voor de hele reis, ook in je handbagage. Dit houdt in dat je dus meer dan 100 ml aan vloeistoffen mee mag nemen – mits voor de baby veelal tot 1 liter gesteriliseerd water. Wij namen een liter fles water mee en een thermofles met gekookt water. Dat gaat bij de controle door een speciale scan, houd rekening met extra tijd.
- borstvoeding aan boord | je mag tijdens de hele vlucht je kindje borstvoeding geven. Er is geen speciale ruimte voor. Tijdens het stijgen en dalen moet je baby in de riem op schoot (en is voeden lastiger).
- kolven aan boord | hier is geen aparte ruimte voor. Wel zijn er stopcontacten op het toilet die je wellicht kunt gebruiken. Neem hiervoor contact op met de klantenservice. Of gebruik een handkolf. De kolf benodigdheden mogen mee in handbagage.
- baby in de riem | je krijgt een speciale riem (tuigje) voor de baby, die je vastmaakt aan je eigen riem. Deze hoef je niet zelf mee te nemen. De riem voor de baby gaat om het buikje heen, de baby zit zo op schoot met het gezicht naar voren. Dit is verplicht tijdens stijgen en dalen.
- Je baby moet een eigen paspoort hebben dat geldig is. Reis je alleen met je baby? Dan heb je aanvullende documentatie nodig, check dat hier.
- Wordt je baby tijdens de reis 2 jaar? voor de terugvlucht heeft je baby een eigen vliegtuigstoel nodig. Je betaalt daarvoor hetzelfde tarief als voor een volwassene (enkele uitzonderingen). Je kunt zelf twee aparte boekingen maken of hiervoor contact opnemen met de klantenservice.
- zieke baby’s | is je baby ziek en heeft hij/zij bof, kinkhoest, mazelen, rode hond, roodvonk, de vijfde ziekte of waterpokken dan kan vliegen gevaarlijk zijn voor je baby, maar ook voor de medepassagiers. Je hebt een medische verklaring nodig waarin wordt bevestigd dat de ziekte niet meer besmettelijk is. Deze verklaring moet aan de volgende voorwaarden voldoen: de verklaring moet in het Engels opgesteld zijn. Het moet ondertekend zijn door een onafhankelijke arts en mag maximaal 7 dagen voor vertrek (van de heenreis) uitgegeven zijn. De verklaring geeft aan dat de ziekte niet meer besmettelijk is en dat het veilig is voor je baby en de medepassagiers om te vliegen.
- security / douane | je baby moet door de bodyscan. Je mag hem/haar op de arm meenemen. De buggy of wandelwagen moet ook op dezelfde band als handbagage voor controle.
Josine
juli 18, 2021Zo spannend he, zo’n eerste reis. Vonden wij ook! Heel veel plezier op vakantie
Lijn
juli 14, 2021Dankjewel voor deze eerlijke en heldere blog. Wij gaan binnenkort ook vliegen met de kleine (Mats is 1 jaar). Vind t rete spannend maar jouw blog stelt me wat gerust. Heb in ieder geval een beetje beeld bij wat te verwachten. Dus met plezier gekeken ( jullie lieve dochtertje droeg bij aan het kijkplezier!)
Oh en wat een zalig leuk stel zijn jullie!